18 Nëntor 2019

Skenderaj dhe Malisheva me shkolla profesionale

Prishtinë, 27 qershor - Dy qendrat e para të kompetencës në Kosovë do të hapen zyrtarisht të martën. Shkollat në Malishevë dhe Skenderaj, të financuara nga Ministria e Punëve të Jashtme e Norvegjisë dhe Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë së Kosovës vlerësohen të jenë më modernet në gjithë rajonin.

Po ashtu planprogrami, pajisjet dhe dizajni i ndërtesave i përmbushin standardet më të larta evropiane.

“Planprogrami është zhvilluar në koordinim me institucione dhe konsulentë vendor e ndërkombëtar, përderisa mësimdhënësit janë trajnuar dhe vazhdojnë të trajnohen në Norvegji. Me këtë sigurohet se nxënësit të cilët përfundojnë këtë shkollë kanë aftësi të cilat i bëjnë të punësueshëm Kosovë, por edhe në Evropë”, thuhet në njoftim.

“Shkollat janë një mundësi e re për të rinjtë”, ka thënë ambasadori norvegjez në Kosovë, Sverre Johan Kvale përmes një deklarate për media.

“Ato janë një shtesë e mirë në arsimin në Kosovë dhe profesionistët e rinj do të krijojnë një bazë të fortë për zhvillimin ekonomik të vendit”, tha ai.

Shkolla në Skenderaj do të trajnojë punëtorë të aftësuar në industrinë e ndërtimtarisë, përderisa ajo në Malishevë do të trajnojë profesionistë në fushën e ekonomisë, administratës dhe tregtisë.

Këto institucione të kualitetit të lartë përfaqësojnë një qasje të re në arsimin dhe aftësimin profesional në Kosovë dhe janë në pajtim më Planin Strategjik për Arsimin në Kosovë. Ky projekt është zbatuar nga International Management Group (IMG).

Kostoja e përgjithshme është 14.7 milionë euro. 13.5 milionë euro janë siguruar nga Ministria e Punëve të Jashtme e Norvegjisë, ndërkaq 1.2 milion euro nga Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë së Kosovës.

Komunat përkatëse kanë siguruar tokën dhe infrastrukturën e nevojshme.  

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 nëntor 2019

- Oda Ekonomike e Kosovës do të mbajë konferencë për media në të cilën do të prezentojë hulumtimin rreth opinionit të bizneseve për marrëveshjen Kosovë-Serbi. (Objekti i Odës Ekonomike të Kosovës, ora 9:00)

- Organizata për Demokraci, Anti-korrupsion dhe Dinjitet, ÇOHU! me përkrahjen e Ambasadës së Mbretërisë së Holandës përmes Programit Matra organizon tryezë në të cilën do të publikohet raporti me titull Qasja në Drejtësi. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Qendra e Inovacionit të Kosovës dhe Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë organizojnë ceremoninë e hapjes së Javës Globale të Ndërmarrësisë 2019 në Kosovë. (Menza "Ramiz Sadiku" në Prishtinë, ora 10:00)

- Grupi Tematik për të Drejtat e Fëmijëve në Shëndetësi në kuadër të Koalicionit te OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve organizon konferencën për media në te cilën do të prezantojë një dokumet me të dhëna dhe rekomandime për mbrojtjen e ambientit në Kosovë. (Qendra e Resurseve për OSHC, Forumi për Iniciativa Qytetare në Lagjen Pejton, ora 10:00) 

- Instituti i Kosovës për Drejtësi me përkrahje të Departamentit të Shtetit Amerikan - Byrosë së Narkotikëve Ndërkombëtar dhe Çështjeve të Zbatimit të Ligjit dhe NED-it do të organizojë tryezë me titull “Pandëshkueshmëria e korrupsionit”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Instituti Kërkimor për Çështje Evropiane dhe të Zhvillimit organizon prezantimin e studimit per Çështjen e Kompleksit të Trepçës dhe Çështjen e Reparacioneve për Krimet e Luftës të kryera në Kosovë në Kontekstin e ‘Finales së Madhe’ eventuale ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

- Komuna e Prizrenit në bashkëpunim me PPSE Swisscontact dhe SHB Sharri përuron shtegun turistik të ri Via Ferrata "Panorama". (Gryka e Lumbardhit, 4.5 km nga qendra e qytetit, ora 11:00 - transporti i organizuar nga Komuna e Prizrenit, nisja nga Shtëpia e Bardhë, ora 10:30)

- Në kuadër të aktivitet kulturor kushtuar "Ditet e Alfabetit", promovohet botimi 'Levizja Protestante te shqiptaret 1818-1908" te autorit prof. dr. David Hosaflook. (Biblioteka Kombetare "Pjeter Bogdani", ora 10:30)

- Muzeu Kombëtar i Kosovës hap ekspozitën “Bienalen e Akuarelit Edicioni i 2-të” e cila sjellë vepra arti të artisëve nga 70 vende të botës me rreth 380 piktura. (Muzeu Kombëtar, ora 19:00)