14 Korrik 2020

Shkollat PASCH në Kosovë

Prishtinë, 21 maj - Gjatë „Ditëve të gjuhës gjermane 2012“ 40 nxënës dhe nxënëse nga dy shkolla kosovare kishin për herë të parë mundësinë për t’iu nënshtruar provimit të gjuhës, të nivelit Fit1 dhe Fit2.

Bëhet fjalë për Shkollën „Vezir Jashari“ nga Ferizaji dhe Shkollën „Mileniumi i Tretë“ nga Prishtina, të cilat që nga viti 2010 janë pjesë e iniciativës mbarëbotërore „Shkollat: Partnere të së Ardhmes (PASH)“.

Sot në ambientet e Ambasadës Gjermane në Prishtinë gjashtë nxënësve nga këto shkolla iu ndanë çertifikatat për bursa për kurse për të rinj në Gjermani. Në kuadër të këtyre kurseve, pjesëmarrësit kanë mundësinë për të përmirësuar njohuritë e tyre të gjuhës gjermane, për t’u njoftuar me Gjermaninë dhe kulturën gjermane dhe për të takuar të rinj nga Shkollat PASH nga mbarë bota.

Iniciativa „Shkollat: Partnere të së Ardhmes“ koordinohet nga Ministria Federale për Punë të Jashtme dhe realizohet së bashku me Zyrën për Sistemin arsimor jashtë vendit, Institutin Goethe, Shërbimin për Shkëmbim Pedagogjik dhe Shërbimin Gjerman për Shkëmbim Akademik.

Aktualisht ekzistojnë 1.530 Shkolla PASCH në 124 vende të ndryshme të botës. Qëllimi i Iniciativës PASH është nxitja e kurreshtjes së të rinjve për të mësuar gjuhën gjermane dhe për t’iu hapuar atyre dyert drejt kulturës, shkencës dhe ekonomisë gjermane.

Shkollat pjesëmarrëse në këtë iniciativë gëzojnë përkujdesje dhe mbështetje nga partnerët e projektit, si për shembull nëpërmjet dërgimit të mësimdhënësve nga Gjermania, nëpërmjet ofertave për trajnime për mësimdhënës lokalë, nëpërmjet vënies në dispozicion të pajisjeve teknike për mësim, si dhe në formë të kurseve për të rinj për nxënës në Gjermani.

Kalendari

Ngjarjet e datës 14 Korrik 2020 - Vazhdimi i seancës plenare të Kuvendit në të cilën raporton Kryeministri lidhur me menaxhimin e pandemisë COVID-19. (Salla e Kuvendit, ora 10:00)

- Ministria e Infrastrukturës mban konferencë për media, në të cilën do të prezantohet raporti "Dekada e sigurisë 2010-2019" si dhe do të bëhet edhe prezantimi i përgatitur nga Policia e Kosovës, të ashtuquajtur:" Gjendja e sigurisë në trafikun rrugor". (Ndërtesa e Ministrisë sē Infrastrukturës, ora 10:00)

- Fondi për të Drejtën Humanitare Kosovë organizon konferencën online me temën “Sfidat në procedimin e krimeve të luftës në Kosovë-cila është rrugëdalja?” (zoom.us/j/93560389814, ora 10:30)

- Mbahet mbledhja e Qeverisë së Kosovës. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 11:00)

 - Mbahet dëgjimi publik për përgatitjen e buxhetit për vitin 2021 dhe kornizës afatmesme 2021-2023 me grupin e Grave-Buxhetimi gjinor dhe të gjithë OJQ-të (Salla e mbledhjeve të Kuvendit Komunal të Rahovecit, ora 15:00)

- Në prani të Ambasadorit Gjerman, Christian Heldt dhe drejtori të GIZ, David Oberhuber do të nënshkruhet një partneritet publik-privat midis GIZ dhe Kolegjit Heimerer me qëllimi zbatimin e masave të menaxhimit të higjienës sipas hulumtimit më të fundit të Covid-19 që do të rrisë në mënyrë të konsiderueshme sigurinë e pacientëve dhe stafit në spitalet publike në Kosovë dhe do të parandalojë përhapjen e koronavirusit brenda këtyre institucioneve. (Tek Kolegji Heimerer, ora 15:00)

- Mbahet dëgjimi publik me Biznese të komunës së Rahovecit. (Salla e mbledhjeve të Kuvendit Komunal të Rahovecit, ora 16:00)

-  Demokraci për Zhvillim organizon  sallonin e radhës me temën “Ndikimi i pandemisë në punësimin e grave”. (Përmes platformës Google Meet, ora 17:00)

-  Ambasada e Francës permes rrjeteve sociale kremton Festën kombëtare franceze. (https://www.facebook.com/FranceauKosovo/,  ora 18:00)