06 Gusht 2020

Rritet niveli i punësimit të bursistëve, edhe 120 bursa të reja për 2021-2023

Prishtinë, 27 qershor - Instituti EPIK ka njoftuar se bursa e Bashkimit Evropian për studime të nivelit MASTER në universitetet Evropiane, apo më e njohur si Skema e Profesionistëve të Rinj (Young Cell Scheme – YCS) është ndër projekte më të suksesshme të BE-së në Kosovë dhe Ballkanin Perëndimor.

Përderisa BE-ja mbulon të gjitha shpenzimet e bursistëve, është obligim i institucioneve të Kosovës të sigurojnë punësimin e tyre në administratën publike. Në këtë formë, bursa kontribuon në ndërtimin e një administrate të pavarur, me integritet dhe profesionale.

Gjatë vitit 2019 shoqëria civile, në bashkëpunim me partnerë ndërkombëtar, ka monitoruar zbatimin e bursës YCS dhe njëkohësisht jemi zotuar se do të vazhdojmë të përcjellim zhvillimet sa i përket bursës YCS dhe punësimin e bursistëve në institucionet shtetërore me qëllim të krijimit të një administrate me integritet, të pavarur dhe profesionale dhe në shërbim të qytetarëve.

Pas përfunidmit të vititi akademik 2018/2019, 50 bursistë të Skemes së Profesionstëve të Rinj janë kthyer në Kosovë nga studimet e tyre MASTER në BE.

Nga 50 bursistë, 26 janë të gjinisë femërore, ndërsa 24 gjinisë mashkullore. Të gjithë bursistë përbëjnë vlerë të jashtëzakonshme për avancimin e administratës publike në Kosovë, pasi që:

Kanë vijuar studimet në Holandë, Angli, Belgjikë, Francë, Austri, Gjermani dhe Irlandë;

Kanë vijuar studime në universitetet prestigjioze, siç janë Universiteti i Amsterdamit, Université Paris II - Assas Sorbonne, Universiteti i Mastrihtit, Universiteti Vjenës, Universiteti i Qytetit të Londrës, Kolegji i Mbretit – Londër, Universiteti i Mançesterit, etj;

Kanë vijuar studime në fusha të veçanta dhe deficitarë, siç janë: ndërmarrësia sociale, menaxhimi mjedisor dhe energjetik, e drejta e punësimit, sistemet statistikore, qeverisja globale ekonomike dhe çështjet publike, tregtia ndërkombëtare dhe e drejta e investimeve, etj.

Në bazë të monitorimit të deritanishëm të punësimit të 50 bursistëve mund të konfirmojmë se 44 bursistë janë punësuar, ndërsa 6 ende presin punësimin. Në këtë drejtim, ne përshëndesim përkushtimin e të gjitha institucioneve shtetërore për punësimin e 44 bursistëve deri më sot.

Institucionet të cila kanë siguruar punësimin e bursistëve janë:
ish-Ministria e Integrimit Evropian: 8 bursistë;
Ministria e Financave: 6 bursistë;
Ministria e Drejtësisë: 5 bursistë;
Ministria e Punëve të Brendshme: 5 bursistë;
Administrata Tatimore e Kosovës: 3 bursistë;
Zyra e Kryeministrit: 3 bursistë;
Organi Shqyrtues i Prokurimit: 3bursistë;
Zyra Kombëtare e Auditimit: 2 bursistë;
Këshilli Gjyqësor i Kosovës: 2 bursistë;
Prokuroria e Prishtinës: 1 bursist;
Ministria e Ekonomisë dhe Ambinetit: 1 bursist;
Ministria e Tregtisë dhe Industrisë: 1 bursist;
Komuna e Pejës: 1 bursist;
Komisioni i Pavarur për Miniera dhe Minerale: 1 bursist;
Forca e Sigurisë së Kosovës: 1 bursist;
Banka Qendrore e Kosovës: 1 bursist.

Përderisa përshëndesim punësimin e 44 bursistëve ftojmë të gjitha institucionet e Kosovës që të sigurojnë punësimin edhe të 6 bursistëve të mbetur që janë duke pritur punësimin. Nënvizojmë po ashtu se pas përfundimit të vitit akademik 2019/2020, së shpejti, në Kosovë do të arrijnë edhe 44 bursistë nga raundi XII i bursës YCS.

Prandaj bëjmë thirrje Kryeministrit të Republikës së Kosovës që të siguroj mos shpalljen e konkurseve publike brenda Qeverisë pa punësimin e të të gjithë bursistëve YCS gjatë vitit 2020 dhe të vazhdoj trendin pozitiv të zbatimit të bursës YCS.

Në këtë kontekst, tërhekim vëmendjen e të gjitha institucioneve shtetërore për rëndësinë e profesionalizimit të administratës publike në kuadër të avancimit të shtet-ndërtimit të Republikës së Kosovës dhe procesve të ndërlidhura ndërkombëtare.

Në këtë drejtim, kujtojmë thirrjen e fundit të Ambasades Amerikane: “Sot ne njohim të gjithë ata profesionistë të cilët i shërbejnë vendit të tyre me nder dhe dinjitet. I bëjmë ftesë Qeverisë së re të Kosovës që të emëroj profesionistët me përvojë dhe jo të afërm politik.”

"Po ashtu, siç është cekur në Strategjinë e fundit të Zgjerimit të Komisionit Evropian: “Reforma e administratës publike është e rëndësisë monumentale për avancimin e qeverisjes në të gjitha nivelet."

"Kjo përfshin kualitetin dhe llogaridhënien e administratës, ngritjen e profesionalizmit, depolitizimin dhe transparencën, përfshirë në proceset e rekrutimit dhe shkarkimit, menaxhimin më transparent të financave publike, si dhe ofrimin e shërbimeve më të mira për qytetarët.”

Në fund, dëshirojmë të nënvizojmë rëndësinë e vazhdimit të bashkëpunimit të plotë të institucioneve shtetërore me partnerë tonë ndërkombëtar në zbatimin e të gjitha bursave që kanë për qëllim arsimimin e të rinjve dhe profesionalizimin e administratës publike.

Ky bashkëpunim dhe respektimi i obligimeve kontraktuale nga ana e institutcioneve shtetërore do këtë ndikim të drejtpërdrejt në zbatimin e afro 150 bursave të reja për studimet MASTER në universitetet prestigjioze Evropane në vlerë prej 6 milion EURO të planifikuara për 2021-2023.

Rrjedhimisht, ne presim nga institutcionet që në asnjë formë të mos vënë në dyshim këtë mundësi të shkëlqyeshme për të rinjtë dhe të rejat e Republikes së Kosovës.

Kalendari

Ngjarjet e datës 6 Gusht 2020 - Mbahet mbledhja e rregullt e Kuvendit të Komunës së Prizrenit. (Tek Shtëpia e Kulturës “Xhemajli Berisha”, ora 10:00)

- Ministri i Punëve të Brendshme Agim  Veliu, Ministri i Infrastrukturës Arban Abrashi dhe Ministri i Bujqësisë Besian Mustafa vizitojnë komunën e Istogut. (Zyra e Kryetarit të Istogut, ora 11:00)

- Lëvizja Vetëvendosje! mban konferencë për media. (Oborri i Kuvendit të Kosovës, ora 12:00)

- Nënshkruhet Memorandum Bashkëpunimi mes drejtorëve të organizatave ETEA dhe The Library Project Kosovo dhe drejtorëve të Drejtorive Komunale të Arsimit te Prishtinës, Gjilanit dhe Obiliqit. (Hapësirat Qendrës për Edukim dhe Kulturë "Libart", objekti i bibliotekës "Hivzi Sulejmani" në lagjen "Dardania", ora 14:00)