03 Shkurt 2023

Rifillon programi i komunikimit për nxënësit e shkollave të mesme

Prishtinë, 18 tetor - Programi i Tribunalit për Komunikim dhe Ndërgjegjësim nisi sot një cikël të ri të paraqitjes së suksesshme të ligjëratave të veta në shkollat e mesme të Kosovës për vitin shkollor 2010 – 2011.

Programi i mbështetur prej Ministrisë së Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë së Kosovës, përfshin një sërë ligjëratash në 15 shkolla të mesme(gjimnaze) gjatë semestrit vjeshtor dhe dimëror të vitit shkollor si pjesë e lëndës Edukimi Qytetar.   

Janë hartuar ilustrime mediale që u paraqesin nxënësve të vitit të katërt punën e Tribunalit dhe sukseset e tij në nxjerrjen para drejtësisë të fajtorëve më të mëdhenj për krimet e luftës të kryera në Ballkan gjatë viteve ’90. Gjithashtu nxënësit do të mësojnë për kontributin e Tribunalit në lidhje me vërtetimin e fakteve dhe jetësimin e drejtësisë pas konfliktit në rajonin e tyre.

Në këtë cikël ligjëratash një përfaqësues i Qendrës për Të Drejtën Humanitare në Kosovë në bashkëpunim me Programin për Komunikim dhe Ndërgjegjësim, do të paraqesë informacion nga Libri i Kujtesës i cili është një katalog të dhënash i hartuar prej kësaj organizate joqeveritare që përfshin të dhëna për të gjitha viktimat e konfliktit në Kosovë.

Ligjërata për shkollat e mesme janë mbajtur më parë gjatë viteve shkollor 2006 – 2007 dhe 2008-2009 ku mbi 1200 nxënës të më shumë se 35 shkollave të mesme mësuan për punën e Tribunalit.

Tribunali është i përkushtuar në dhënien fund të mosndëshkimit dhe fuqizimin e respektit për shtetin ligjor, faktor me rëndësi jetike për ndërtimin e shoqërisë bashkëkohore dhe për përhapjen e këtyre vlerave veçanërisht midis brezit të ri kosovar.

Duke qenë se TPNJ-ja është drejt përmbylljes së mandatit të vet, Programi për Komunikim dhe Ndërgjegjësim po e dendëson veprimtarinë informuese në mënyrë që njerëzit në rajon të informohen dhe zgjerojnë dijenitë në lidhje me punën dhe arritjet e shumta të Tribunalit. Në këtë mënyrë Programi për Komunikim dhe Ndërgjegjësim synon të rrënjosë trashëgiminë e Tribunalit anembanë rajonit të ish-Jugosllavisë.

I iniciuar dhe zhvilluar prej Tribunalit, Programi për Komunikim dhe Ndërgjegjësim shënoi përvjetorin e dhjetë vitin e shkuar. Programi është mbështetur nga Komisioni Evropian.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 shkurt 2023  - Këshilli Gjyqësor i Kosovës mban mbledhjen e radhës. (Ndërtesa e KGjK-së, ora 9:00)

- Kuvendi Komunal i Gjilanit mban seancë të jashtëzakonshme, ku në rend dite do të jetë falja e tatimit në pronë në vlerën deri 100 euro për të gjithë tatimpaguesit e kësaj komune, për vitin 2023. (Salla e Kuvendit Komunal të Gjilanit, ora 10:00)

- Sindikata e Sektorit Privat të Kosovës mban konferencë për shtyp lidhur me gjendjen e punëtorëve teknik të Sektorit Privat te Kosovës dhe dialogu me qeverinë dhe institucionet tjera të Kosovës. (Zyrët e Sindikatës, ora 11:00)

- Lidhja Demokratike e Kosovës Dega në Prizren, mban konferencë për medie. (Selia e LDK-së në Prizren, ora 11:00)

- Komisioni për Buxhet, Punë dhe Transfere shqyrton Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit mbi ndarjet buxhetore, si dhe shqyrton listën e kandidatëve për plotësimin e një pozite për anëtar joekzekuiv të Bordit të Bankës Qendrore të Kosovës. (Kuvendi i Kosovës, salla C203, ora 13:30)

- Prezantohet puna e kryer rreth vajzave dhe grave me aftësi të kufizuara të cilat kanë folur hapur për historitë e tyre të, abuzimeve seksuale, dhunës fizike, dhunës psikike, keqtrajtimeve, ofendimeve dhe diskriminimeve. (Ndërtesa e Qeverisë, salla P38, ora 14:30)

- Parlamenti i Studentëve të Universitetit të Prishtinës organizon marsh kundër Asociacionit, dhe në shënim të 53-vjetorit të themelimit të UP-së. (Biblioteka Kombëtare, ora 16:00)