09 Dhjetor 2019

ORCA publikon emrat e stafit akademik më të paguar në universitete

Prishtinë, 12 nëntor - Sot ORCA ka publikuar raportin e të ardhurave të stafit akademik menaxherial në universitetet publike “BORGJEZIA” E AKADEMISË, sipas formularëve të deklarimit të pasurisë nga vet profesorët në vitin 2018.

Pagat bazë për stafin akademik të universiteteve publike në Kosovë janë nga 772 (asistent) deri në 1429 Euro (profesor i rregullt). Thuajse për çdo punë ata marrin shtesa, duke realizuar të ardhura që nëse përkthehen në pagë mujore, arrijnë edhe deri në 3500 Euro.

Në këtë raport përfshihen stafi akademik i universiteteve publike, të cilët mbajnë pozita menaxheriale si: anëtar i Këshillit Drejtues të universitetit, rektor, pro-rektor, dekanë, dhe pro-dekanë.

Në total, 170 profesorë me pozita menaxheriale në universitetet publike të Kosovës, paguhen 313,354 Euro në muaj, nga të cilat mbi 124 mijë Euro janë shtesa (40% e të ardhurave mujore).

Ka raste ku shtesat janë marramendëse duke shkuar në më shumë se 100% të pagës së kontraktuar, çka nxit dyshime për atë se kemi të bëjmë me shpërdorim qoftë të orëve të mundshme të punës gjatë një dite, apo edhe me fryrje të pagesave shtesë, meqë ato nuk paraqesin vlerën reale të punës së tyre.

Pesë më të paguarit janë: Ahmet Shala, Dekan në Fakultetin e Inxhinierisë Mekanike në UP (3367€), Ilir Doci, Prodekan në po të njëjtin fakultet në UP (3352€), Nexhat Qehaja, Prodekan në po të njëjtin fakultet në UP (3343€), Myrvete Badivuku-Pantina, Prorektore në UP (3124€) dhe Haxhi Gashi, Dekan në Fakultetin Juridik në UP (2839€).

Mesatarja e shtesave të TOP 5 më të paguarve prej 1805, e tejkalon pagën maksimale prej 1492, të profesorit të rregullt.

Rektorët e universiteteve publike paguhen mesatarisht 2517 Euro në muaj, nga të cilat mesatarisht 1171 Euro janë shtesa.

Prorektorët e universiteteve publike paguhen mesatarisht 2301 Euro në muaj.
 
Dekanët e universiteteve publike paguhen mesatarisht 2202 Euro në muaj. Dekan i Fakultetit të Inxhinierisë Mekanike në UP, Ahmet Shala, del profesori më i paguar në vitin 2018 në të gjitha universitetet publike me 3367 Euro në muaj, me shtesa prej 1938. Prodekanët e universiteteve publike paguhen mesatarisht 1927 Euro në muaj.

Vlen të theksohet se sipas Ligjit të ri për Paga, Presidenti i Republikës paguhet 2390 Euro në muaj.

Kalendari

Ngjarjet e datës 9 dhjetor 2019

- Qendra Burimore për Persona të Zhdukur, QBPZH me mbështetjen e Ambasadës Britanike dhe Ambasadës Amerikane organizon diskutimin e tryezës së rrumbullakët, në shenjë të shënimit të Ditës Ndërkombëtare për të Drejtat e Njeriut. (Hotel Garden, ora 9:00)

- Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë në bashkëpunim me Programin Aktiviteti për Drejtësi Komerciale të USAID, prezantojn te gjeturat e një studim të ri rreth Perceptimit të Korrupsionit sipas Bizneseve. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

- Koalicioni i OJQ-ve për Javën Kundër Korrupsion 2019  mban konferencë për media për të publikuar Kalendarin e Aktiviteteve të JKK 2019 ku edhe do përqoj disa mesazhe kryesore për temat të cilat do diskutohen gjatë këtyre pesë ditëve. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Kuvendi Komunali Gjilanit mban seancën e jashtezakonshme më pikënn e vetme te rendit të ditës është 'Diskutimi rreth lokaciont të ardhshëm të varrezave të qytetit'.(Objekti i Kuvendit Komunal te Gjilanit, ora 10:00)

- Universiteti i “Kadri Zeka” në Gjilan nënshkruan marrëveshje me  Agjencin Ekzekutive te Komisionit Evropian, për projektin milionësh në programin ERASMUS + Cooperation for Innovation and the exchange of good Practices. (Ambientet e Rektoratit, ora 10:30)

- Save the Childreb bën lansimin i instrumenteve për vlerësimin pedagogjik  të fëmijëve në Kosovë. (Qëndra Burimore Përparimi afër Don Bosko, ora 10:30)

- Instituti Demokratik i Kosovës organizojnë ekspozitën dhe ceremoninë e ndarjes së çmimeve për garën për fotografinë më të mirë kundër korrupsionit 2019. (Parku Arkeologjik, përballë Muzeut Kombëtar, ora 11:00)

- Universiteti i Shkencave të Aplikuara në Ferizaj, do të bën promovimin e librit "Turizmi Ndërkombëtarë", nga Prof. As. Dr. Hysen Sogojeva. (Universiteti i Ferizatj, ora 11:00)

- Lëvizja FOL organizon një tryezë me temë “Ligji për Mbrojtjen e Sinjalizuesve - Sfidat e zbatimit në praktikë”. (Hotel Sirius, ora 14:00)

- Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim përmes projektit Mbështetje Përpjekjeve Kundër Korrupsionit do të shënojë Ditën Ndërkombëtare Kundër Korrupsionit, duke ndarë shpërblimin për storjen më të mirë gazetareske kundër korrupsionit për vitin 2019. (Kino Armata, ora 18:00)

- Instituti i Kosovës për Drejtësi dhe “Betimi për Drejtësi” shfaqin premierën e dokumentarit “Sinjalizuesit e korrupsionit”. (Hotelin Sirius, ora 19:45)