03 Dhjetor 2022

ORCA dënon ndërhyrjet në Fakultetin e Mjekësisë

Prishtinë, 5 tetor - Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim (ORCA) ka dënujar ndërhyrjen e u.d. drejtores së ShSKUK-së e cila duke përdorur faqen e institucionit që drejton ka provuar të ndërhyjë në çështjet akademike të Universitetit të Prishtinës konkretisht të Fakultetit të Mjekësisë.

ORCA pret që U.D. drejtorja të kryejë me përgjegjësi funksionet e saj të cilat edhe ashtu janë shumë të ngarkuara, madje ORCA shprehet e befasuar me kohën e lirë të drejtores të cilën ajo e shfrytëzon për t’u marrë me probleme të institucioneve të tjera.

U.D. drejtorja e ShSKUK-së mbase duhet të përcaktohet nëse do t’i japë më shumë rëndësi karrierës profesionale apo asaj akademike, ndërkohë si asistente e Fakultetit të Mjekësisë, duhet të angazhohet për të rritur punën e saj akademike ashtu që në një të ardhme të avancohet në mënyrë meritore në titull më të lartë akademik.

ORCA është befasuar me kontrabandimin e ndryshimeve në rregulloren për të ardhurat e stafit akademik në UP, nga përbërja e vjetër e Këshillit Drejtues të cilat janë bërë pa u konsultuar askush, madje as vet Fakulteti i Mjekësisë.

ORCA e sheh të padrejtë ndryshimin e rregulloreve me anë të së cilave bëhet e domosdoshme që të rritet numri i stafit akademik në Fakultetin e Mjekësisë edhe duke qenë se Fakulteti i Mjekësisë është ndër të rrallët që ka nga dy e më shumë profesorë në një lëndë, luks që nuk e kanë fakultetet tjera për shkak të kostove financiare.

ORCA i bën thirrje institucioneve, sidomos Këshillit Drejtues të UP-së që të rrisë transparencën. Është e papranueshme që për çdo udhëzim administrativ, çdo ligj, çdo nismë ligjore të institucioneve të Kosovës përfshihen aktorët kryesorë të fushës ku propozohen nisma ligjore, ndërkohë në UP, ende sikurse në kohë kur transparenca ishte nocion i munguar, dalin rregullore që kanë implikime financiare e implikime organizative pa u konsultuar hisedarët, madje as ata që i prek drejtpërdrejt ndryshimi.

 Praktika e Qeverisë dhe ministrive të saj që përfshin të gjithë hisedarët nëpër nismat e veta ligjore duhet të jetë obligative edhe për institucionet tjera publike. Universiteti i Prishtinës ka autonomi në çështje akademike të cilën ORCA e mbron me devotshmëri, por nuk ka autonomi në veprimtari të dyshimta siç janë kontrabandimet e tilla.

ORCA i bën thirrje eksponentëve të lidhur me pushtetin që janë shpërndarë në institucione tjera publike që të mos thirren në emrin e Kryeministrit Albin Kurti dhe Qeverisë së Kosovës për të shtyrë përpara agjenda personale të përfitimit material e akademik dhe i kërkon Universitetit të Prishtinës dhe fakulteteve të tij, të mos u binden asnjëherë kërkesave të tilla.

Universiteti i Prishtinës është dhe duhet të mbetet autonom në çështjet akademike, por po ashtu duhet të jetë i hapur e transparent, gjithsesi llogaridhënës ndaj publikut pasi shumica dërrmuese e fondeve të tij janë para publike të taksapaguesve të Kosovës.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 dhjetor 2022

- Komuna e Prishtinës do të bëjë testimin e radhës të Sistemit të Alarmit Publik me tinguj të njëtrajtshëm dy herë nga 30 sekonda. (Prishitnë, ora 12:05)

- Ndihmës administratorja e Agjencisë së Shteteve të Bashkuara për Zhvillim Ndërkombëtar për Europë dhe Euroazi, Ambasadorja Erin E. McKee, do të vizitojë Kosovën ku do të takohet me akterë të ndryshëm duke përfshirë përfaqësues të Qeverisë, shoqërisë civile, sektorit privat, bartës të rinj të ndryshimeve etj. (Lokalet e Royal Beverages, Velekincë, Komuna e Gjilanit, ora 13:30)

- Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu e shoqëruar nga kryetari i Komunës së Podujevës Shpejtim Bulliqi, do të mbajë tubim me vajza e gra. (Teatrin e Qytetit "Avdush Hasani", ora 14:00)

- Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu e shoqëruar nga kryetari i Komunës së Podujevës Shpejtim Bulliqi do të vizitojë Qendrën e Handikos-it në Podujevë. (Objekti i Qendrës në Podujevë, ora 15:30)

- Në kuadër të Festivalit Ndërkombëtar të Filmit do të shfaqen filma vendor dhe të huaj, ku do të ketë diskutime me me autorët pjesmarrës! (Kino Armata, ora 17:00)
 
- Mbahet ceremonia e mbylljes së Festivalit Ndërkombëtar të Filmit më ç'rast do të behët edhe ndarja e çmimeve. (Kino Armata, ora 19:00 )