07 Korrik 2020

Mos t'ia bëjnë si qeveritë e kaluara, por t'ia kthejnë dinjitetin punonjësve

Prishtinë, 7 shkurt - Punonjësit e vendit tonë jo vetëm të sektorit privat, por edhe publik vazhdojnë të përballen me probleme të natyrave të ndryshme dhe se gjendja socio ekonomike e tyre është jo e mirë.

Që nga paslufta institucionet e vendit nuk kanë arritur të realizojnë si duhet shumë vendime të dobishme jo vetëm për të punësuarit në sektorin publik atë privat, por edhe për të gjithë qytetarët e vendit e të cilë sytë dhe mendjen e kanë tek institucionet e reja, konkretisht tek qeveria.

Të pakënaqur me gjendjen në shumë fusha janë edhe Bashkimi i Sindikatave të Pavarura të Kosovës, e të cilat kërkojnë dhe besojnë që disa veprime konkrete të merren parasysh e realizohen nga qeverisja e re sa më parë, e të cilat janë mëse të deomosdoshme për përmirësimin e gjendjes socio ekonomike në vendin tonë.

Kryetari i Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Kosovës, Avni Ajdini, tha për 'Syri.net se kanë disa kërkesa prioritare për Qeverinë e re të Kosovës të udhëhequr nga kryeministri Albin Kurti.

Sipas tij e para është Kontrata Kolektive, e cila për sindikalistët hap shumë shtigje-rrugë për përmirësimin e marrëdhënieve të punës dhe përmirësimin e kushteve të punëtorëve duke theksuar se kjo është një kushtetutë e puntorëve. Pasiqë këtu është i implikuar edhe Ligji i Punës.

Kryetari i BSPK-së, tha se kërkojnë poashtu nga qeveria që urgjentisht ta aprovojë Ligjin e Pagave dhe BSPK-ja do të propozojë ngritjen e pagës minimale sipas ngritjes se GDP së së Republikës së Kosovës, që të futet në ligj e jo si ka qenë në të kaluarën.

"Prioritet i tretë mbetet skema pensionale, ku propozimi i BSPK-së është që puntorët të cilët kanë qenë të diskriminuar nga okupatori totalitar e të larguar nga puna për arsye të kombësisë shqiptare, ku shumë punetorë nuk kanë mundur ta arrijnë pensionin e plotë, sepse në ligj ekzston se puntori është dasht t'i ketë 15 vite përvojë pune pa ndërprer që ta gëzojë pensionin e plotë", tha Avni Ajdini.

Sipas tij BSPK-ja propozon që pensioni t'i jepet puntorëve dhe t'i llogaritet sipas përvojës së punës, ose të zbresë kjo skemë në 10 vite.

Një çështje tjetër është edhe sigurimi shëndetësor, meqenëse jemi i vetmi shtet në Evropë që punëtorët tanë nuk kanë sigurim shëndetësor atëherë kërkojmë që kjo temë të merret me seriozitet maksimal për tu rregulluar. Për shembull, ka mjaft viktima te sektori privat, poashtu edhe në sektorin publik deri tani kemi 27 polic të vrarë në vendin e punë.

Kryetari i BSPK-së tha për "Syri.net" se diskriminimi më i madh në Kosovë bëhet tek punëtorët e sektorit privat, punëtorët trajtohen si me qenë në shekullin e XV, sepse punojnë 12 orë dhe paguhen për 8 orë pune, si dhe kushtet e punës, ku siguria është minimale sidomos në ndërtimtari ku për një dërrasë punëtori e ka humb jetë.

"Ka edhe shumë prioritete tjera, por këto janë kryesoret të cilat na kanë brengos tash e sa vite me rradhë, sepse nga qeveritë e kaluara kemi pas shumë premtime, por realizimi ka qenë minimal", tha Avni Ajdini.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 7 Korrik 2020

- Dr. Basri Sejdiu do të mbajë konferencë për media lidhur me vendimin e Bordit Drejtues për shkarkimin nga detyra e drejtorit të përgjithshëm të SHSKUK. (QKUK, ora 11:00)

- Ministri i Drejtësisë Selim Selimi do të vizitoje Komunën e Prishtinës. (Ndërtesa e Komunës së Prishtinës, ora 11:00)

- Kryetari i Sindikatës së Pavarur të Sektorit Privat të Kosovës, Jusuf Azemi do të mbaj takim me Ministren e financave, znj. Hikmete Bajrami me të cilën do të bisedoj lidhur me pagesën e pagave të  punëtorëve nga pakoja emergjente, tërheqjen e mjeteve për punëtorë nga fondi i kursimeve si dhe eliminimin e gabimeve teknikeve gjatë  aplikimit për pakon fiskale emergjente. (Kabineti i ministres Bajrami, ora 11:00)

- Kryetari i Sindikatës së Pavarur të Sektorit Privat të Kosovës, Jusuf Azemi pas takimit me Ministren e financave, znj. Hikmete Bajrami do të mbaj konferencë për shtyp, ku do të ju njoftojë lidhur me këtë takim. (Zyret e Sindikatës në objektin e ish Gërmisë, ora 11:45)

- Lëvizja Vetëvendosje! mban konferencë për media në të cilën flet nënkryetari Besnik Bislimi. (Zyret e LV-së në Arbëri, ora 12:00)

- Me hapjen e ekspozitës multimediale në hapësirat e SENSE Qendrës në Pulë, Qendra për Drejtësi Tranzicionale në bashkëpunim me Fondin për të Drejtën Humanitare Kosovë nisin kampanjën me titull: Srebrenica 25: Së bashku kundër virusit të mohimit në ditën kur në vitin 1995 ka rënë Srebrenica. (Transmetim direkt livestream http://srebrenica.sensecentar.org, ora 17:00)

- Komuna e Rahovecit mban dëgjim publik me banorët të fshatrave Malësi e Vogël dhe Gexhë. (Objekti i Shkollës Fillore të Mesme të Ulët “Skender Kastrati” në fshatin Malësi e Vogël, ora 19:00)

- Komuna e Rahovecit mban dëgjim publik me banorët të fshatrave Ratkoc, Dejnë, Vrajak dhe Bratotin. (Objekti i Shkollës  Fillore të Mesme të Ulët “4 Dëshmorët” në fshatin Ratkoc, ora 20:00)