18 Janar 2020

MASHT hartoi Draftligjin për Arsmin e të Rriturve dhe atë Profesional

Prishtinë, 15 mars - Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, ka filluar procesin e rishikimit të Ligjit për Arsimin e të Rriturve dhe Ligjin për Arsimin dhe Aftësimin Profesional të Kosovës.

Me këtë punë, MAShT, po vazhdon  me procesin e kompletimit të infrastrukturës ligjore  bashkëkohore, që siguron një përspektivë të qëndrueshme të proceseve arsimore në Kosovë.

Procesi i rishikimi  po bëhet në bazë të nevojave të brendshme për ndryshime dhe në bazë të rekomandimeve që kanë dalë nga  raporti i progresit i Komisionit Evropian .

“Arsimi profesional është prioritet i vendeve evropiane, gjë që duhet të jetë edhe për ne, duke pasur parasysh  përspektivën zhvillimore të vendit, ndikimin e arsimit profesional në këtë aspekt.\"

\"Unë besoj se kjo që po bëni ju, ky kompletim i infrastrukturës ligjore në vazhdimësi, sipas standardeve bashkëkohore, është më se e nevojshme jo vetëm për shkak të  rekomandimeve nga raporti i progresit, por edhe nga nevojat e brendshme dhe zhvillimet që do të pasojnë në të ardhmen në fushën e arsimit”, tha ministri Buja .

Ndryshe , këto ndryshime kanë për qëllim edhe harmonizimin e akteve normative me Korizën Kombëtare dhe Kornizën Evropiane të Kualifikimeve, por edhe Kurrikulin e ri të Kosovës dhe dokumenteve tjera startegjike zhvillimore të arsimit.

Drafti i parë  po hartohet nga zyrtarët e MAShT-it dhe ekspertë  ndërkombëtarë, në mbështetje financiare nga  “DVV Internacional” - OJQ nga Gjermania .

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 janar 2020 - Federata e Futbollit e Kosovës do të fillojë projektit zhvillimor “Elite Youth Development Programme U15”, i cili do të realizohet në të gjitha regjionet. (Fusha e mbuluar “Prince” në lagjen Arbëri në Prishtinë, ora 9:00)

- Kryeministri në detyrë, Ramush Haradinaj merr pjesë në Akademinë Solemne “Faleminderit Shqipëri”. (Qendra “BogdaniPolis”, Katedralja “Shën Nënë Tereza”, ora 10:00)

- Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, do të marrë pjesë në Akademinë Solemne “Faleminderit Shqipëri”.  (Qendra “Bogdanpolis” në Prishtinë, ora 10:00)

- Teatri i Qytetit të Prishtinës 'Dodona' shfaq premierën për fëmijë “Fjalët magjike” nga Alba Loxha e në regji të Shkurtë Aliut e cila trajton nevojën e përdorimit të fjalëve magjike: “më fal”, “të lutem”, “faleminderit” etj., nga fëmijët. (Teatri Dodona, ora 12:00)