07 Korrik 2020

"Maple Bear" e interesuar të investojë në kopshtet dhe shkollat në Kosovë

Prishtinë, 7 shkurt - Shkolla Kanadeze "Maple Bear", e që është ekskluziviteti më i madh global në arsim, ka shprehur interesim që të investoj dhe në Kosovë, për të hyrë në një lloj eksluziviteti arsimor,  në të cilin do të përfshihen kopshtet dhe shkollat.

E për këtë Shkolla Kanadeze Maple Bear, po kërkon partner lokal, për të krijuar kopshte dhe shkolla dhe në Prishtinë, Kosovë.

"Pas hapjes së një parashkollori në Sibiu, Rumani në vitin 2019, dhe disa kopshte dhe shkolla fillore të planifikuara për Vjeshtë në vitit 2020 në Cluj Napoca Rumani dhe Sofje, Bullgari, ne jemi duke kërkuar partner lokal,  për të krijuar kopshte dhe shkolla edhe në Kosovë.

Kopshtet dhe shkollat tona kanë pozicionim unik në treg. Ata ofrojnë metodologji dhe strategji të plotë mësimore dygjuhësore kanadeze duke përdorur kurrikulën kanadeze dhe lokale.

Kjo hap shumë mundësi arsimore për Maple Bear për studentet brenda dhe jashtë vendit ”, ka thënë Yann Bidan, Menaxher i Përgjithshëm i Maple Bear Qendrore dhe Lindore.

Përgatitja e fëmijëve për të mësuar gjatë gjithë jetës, suksesin dhe të qenit qytetar global është bërë themeli i metodologjisë arsimore kanadeze, e cila e bën Kanaden një nga liderët në botë në arsim. Ky koncept po bëhet i disponueshëm për herë të parë në rajonin tonë, përmes shkollave kanadeze Maple Bear dhe modelit të tij të ri arsimor.

Ata janë krijuar për të edukuar tërë fëmijën - fizikisht, intelektualisht, emocionalisht dhe shoqërisht, në të cilin tre përbërës janë thelbësorë: kreativiteti, bashkëpunimi dhe të menduarit kritik.

 “Mbi 85% të  vendeve të punës deri ne vitin 2030, akoma nuk janë shpikur akoma sipas Institutit për Ardhmërinë (IFTF). Si mund të përgatisë arsimi fëmijët për punë që nuk ekzistojnë? Cilat shkolla duhet t'u sigurohen fëmijëve për të siguruar të ardhmen e tyre të suksesshme? Meqenëse askush nuk e di se çfarë mban e ardhmja, përgjigjja thjesht është e kodifikuar në "mësojnë të mësojnë metodologjinë".

Nëse fëmijëve u jepen aftësi dhe dashuri, për të mësuar dhe për të marrë njohuri, ata do të jenë të përgatitur të përballen me çfarëdo sfide dhe të lundrojnë me siguri rrugën e tyre në një botë me shndërrime të shpejta dhe të gjëra.", tha Yann Bidan.

Sistemi arsimor në Kanada po renditet vazhdimisht në mesin e pesë vendeve më të larta në botë sipas vlerësimit të studentëve ndërkombëtarë të OECD PISA. Ai përgjigjet në pyetjet thelbësore: Çfarë është e rëndësishme për qytetarët të dinë dhe të jenë në gjendje të bëjnë? Si e zbatojnë ato që kanë mësuar për problemin e jetës reale dhe mësimet gjatë gjithë jetës?

Kanada renditet ne vendin e pare prej të gjithë vendeve anglisht folëse në botë dhe është përpara rezultateve të liderëve ekonomikë në Evropë (Francë dhe Gjermani).

Përfitimet e arsimit dy gjuhësore

Së bashku me metodologjinë. Kanada është një udhëheqëse botërore në ofrimin e arsimit dy-gjuhësor për zhytje. Studimet vërtetojnë se fëmijët qe sa ma herët i ekspozohen një gjuhe të dytë, aq më shumë sukses do te kenë në jetë. D

ygjuhësia megjithatë është një avantazh, që shtrihet përtej komunikimit të rrjedhshme në dy gjuhë.

Përmirëson funksione të ndryshme mendore dhe rrit aftësitë shoqërore. Sipas hulumtimeve të shumta të kohëve të fundit, fëmijët qe flasin dy gjuhë, kanë një aftësi më të madhe për t'u përqendruar, të përfshihen në shumë detyra, të përshtaten me ndryshimin dhe zgjidhjen e problemeve. Gjithashtu vonon disa sëmundje si Alzheimer dhe Demenca deri në 5 vjet.

Rreth Maple Bear

Shkolla Kanadeze Maple Bear, sjell praktikat më të mira nga metodologjia dygjuhesore Kanadeze. Maple Bear është një nga markat private, në zhvillim më të shpejtë në botë. Filluar vetëm 14 vjet më parë, tash është e pranishme në 20 vende të botes me 447 shkolla të hershme të fëmijërisë, fillore dhe të mesme dhe më shumë se 41,000 studentë.

Modeli i saj i suksesshëm i biznesit për shkollat në mbarë botën i solli ato kohët e fundit në Evropën Qendrore dhe Lindore, me një plan ambicioz zhvillimi për dhjetë vitet e ardhshme - për të zhvilluar një rrjet të madh shkollash me më shumë se 15.000 nxënës.

Tregimet e suksesit të Maple Bear:

Singapori: Singapori ka, sipas renditjes PISA & OCDE, sistemi më te mire arsimor në botë. Me popullsi prej 5,6 milion banorë ka një treg arsimor privat shumë konkurrues. Shkolla e parë Maple Bear, u hap në vitin 2014, sot në vitin 2020 kemi 42 shkolla që funksionojnë. Në vitin 2019 Maple Bear ka marrë çmimin "Më të mirë në shkollën parashkollore dygjuhëshe", si dhe zgjedhjen më të mirë të prindërve në Singapor.

Brazili: Maple Bear mban 40% të tregut të Shkollave Private në Brazil me më shumë se 130 shkolla në 81 qytete.

India: Maple Bear në 5 markat më të mira të parashkollimit privat brenda 10 viteve dhe së fundmi mori çmimin 2019 IDA për pedagogji Inovative në arsimin e hershëm.

Kalendari

Ngjarjet e datës 7 Korrik 2020

- Dr. Basri Sejdiu do të mbajë konferencë për media lidhur me vendimin e Bordit Drejtues për shkarkimin nga detyra e drejtorit të përgjithshëm të SHSKUK. (QKUK, ora 11:00)

- Ministri i Drejtësisë Selim Selimi do të vizitoje Komunën e Prishtinës. (Ndërtesa e Komunës së Prishtinës, ora 11:00)

- Kryetari i Sindikatës së Pavarur të Sektorit Privat të Kosovës, Jusuf Azemi do të mbaj takim me Ministren e financave, znj. Hikmete Bajrami me të cilën do të bisedoj lidhur me pagesën e pagave të  punëtorëve nga pakoja emergjente, tërheqjen e mjeteve për punëtorë nga fondi i kursimeve si dhe eliminimin e gabimeve teknikeve gjatë  aplikimit për pakon fiskale emergjente. (Kabineti i ministres Bajrami, ora 11:00)

- Kryetari i Sindikatës së Pavarur të Sektorit Privat të Kosovës, Jusuf Azemi pas takimit me Ministren e financave, znj. Hikmete Bajrami do të mbaj konferencë për shtyp, ku do të ju njoftojë lidhur me këtë takim. (Zyret e Sindikatës në objektin e ish Gërmisë, ora 11:45)

- Lëvizja Vetëvendosje! mban konferencë për media në të cilën flet nënkryetari Besnik Bislimi. (Zyret e LV-së në Arbëri, ora 12:00)

- Me hapjen e ekspozitës multimediale në hapësirat e SENSE Qendrës në Pulë, Qendra për Drejtësi Tranzicionale në bashkëpunim me Fondin për të Drejtën Humanitare Kosovë nisin kampanjën me titull: Srebrenica 25: Së bashku kundër virusit të mohimit në ditën kur në vitin 1995 ka rënë Srebrenica. (Transmetim direkt livestream http://srebrenica.sensecentar.org, ora 17:00)

- Komuna e Rahovecit mban dëgjim publik me banorët të fshatrave Malësi e Vogël dhe Gexhë. (Objekti i Shkollës Fillore të Mesme të Ulët “Skender Kastrati” në fshatin Malësi e Vogël, ora 19:00)

- Komuna e Rahovecit mban dëgjim publik me banorët të fshatrave Ratkoc, Dejnë, Vrajak dhe Bratotin. (Objekti i Shkollës  Fillore të Mesme të Ulët “4 Dëshmorët” në fshatin Ratkoc, ora 20:00)