10 Dhjetor 2019

LDK: MASHT diskriminon qytetarët e Kosovës

Prishtinë, 24 nëntor - Lidhja Demokratike e Kosovës (LDK) ka vlërësuar se qeveria, me Buxhetin e viti 2012, në fushën e arsimit, sa u takon investimeve kapitale, ka diskriminuar qytetarët e Kosovës, sepse ka bërë shpërndarje të padrejtë, duke favorizuar komunat që udhëheq PDK-ja, edhe pse më shumë se gjysma e popullsisë së vendit jeton në komunat e tjera.

Qeveria sipas LDK-së edhe në këtë rast e dëshmon se nuk punon për interesat e të gjithë qytetarëve të Kosovës, por për interesat e veta të ngushta.

"Investimet kapitale në fushën e arsimit, të projektuara në Buxhetin 2012, përpos diskriminimit, shoqërohen me mashtrime të mëdha, meqë edhe projekte të vitit 2010 futen si projekte të vitit 2012, për të fryrë kështu kot shumën e investimeve. Po theksojmë se këtë nuk janë projekte të bartura, por projekte që do duhej të ishin kryer 2 vite më parë", thuhet në vlerësimin e ekspreteve të kësaj partie.

Saktësisht, në fushën e arsimit, për vitin 2012 Qeveria ka projektuar të investojë 24.3 milionë euro, që përbën 3.9 % të investimeve kapitale të shpallura prej 616 milionë eurosh.

Nga kjo shumë, vetëm 2.5 milionë euro u takojnë projekteve të reja, meqë të tjerat janë projekte të bartura që nga viti 2010. Vetëm në Kosovë ndërtimi i një shkolle mund të zgjasë 3 vjet, pasi MASHT-i me pak milionë në vitin 2010 ka nisur me dhjeta shkolla, të cilat tani sërish figurojnë në Buxhetin e vitit 2012, meqë Qeveria nuk i ka paguar ende kontraktorët. Ju rikujtojmë se, sipas Raportit të Progresit 2011, Qeveria ka 32 milionë euro obligime të pashlyera.

Në anën tjetër, siç kanë vlerësuar ekspertët e LDK-së, shpërndarja e investimeve kapitale në fushën e arsimit nëpër komuna është e padrejtë dhe tepër diskriminuese.

Në komunat e qeverisura nga LDK-ja: Prishtina, Fushë-Kosova, Podujeva, Istogu, Obiliqi, Novobërda, jeton rreth 40 % e popullsisë së Kosovës, ndërsa këto komuna do të marrin vetëm 19% të buxhetit për ndërtimin e shkollave.

Prishtina ka 55 mijë nxënës në shkollat fillore dhe ato të mesme, apo rreth 15% të numrit total të nxënësve në Republikën e Kosovës, ndërsa merr 4% të buxhetit për ndërtimin e shkollave që bën Ministria e Arsimit (apo 575 mijë euro nga 14.3 milionë).

Vetëm Skënderaj sipas LDK-së do të përfitojë thuajse trefish më shumë buxhet për ndërtimin e shkollave nga Ministria e Arsimit (1.43 milionë nga 14.3 milionë sa investon Ministria e Arsimit në ndërtimin e shkollave).


Në anen tjetër Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë (MAShT) i vlerëson si të paqëndrueshme konstatimet e ekipit të ekspertëve të Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë të LDK-së rreth shtrirjes së investimeve kapitale, si dhe akuzat për favorizim të komunave që udhëheqë PDK-ja.

Qeveria e Kosovës, gjegjësisht MAShT-i, bazuar në numrin e nxënësve, në kontinuitet ka hartuar Planin Strategjik të investimeve kapitale në fushën e arsimit.

Vetëm gjatë tre viteve të fundit të qeverisjes janë realizuar 227 projekte, në mesin e tyre 79 objekte shkollore, ndërkaq për vitin 2012 është planifikuar ndërtimi i ri si dhe përmbyllja e investimeve në 63 objekte arsimore.

"Synim yni ishte ndërtimi i së paku një shkolle të mesme në çdo qendër komunale. Në investimet për vitin 2012 është paraparë ndërtimi i gjashtë objekteve shkollore në komunat që qeverisë LDK-ja dhe që kapin vlerën prej 3,202,500.00 euro. Në komunat ku qeverisë AAK, MAShT për vitin 2012 ka paraparë ndërtimin e 5 objekteve shkollore që kapin vlerën prej 3,810,000.00 euro", thuhet ne reagimin e MASHT.

 
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 10 dhjetor 2019 - Ambasada e Francës në Kosovë, në bashkëpunim me OJQ-në Grupi kosovar për  Avokim, organizon një konferencë me fokus dhunën në baza gjinore, kundër grave nga pakicat rome, ashkali dhe egjiptiane. (Aleanca Franceze në Prishtinë, ora 9:30)

- Open Data Kosovo së bashku me Zyrën e Bashkimit Evropian organizon sesionin me titull "Si mund teknologjia të promovoj qeverisje të mirë të institucioneve publike". (Shtëpia e Europes, ora 9:30)

- Ambasadori i Shteteve te Bashkuara të Amerikës, Philip S. Kosnett, do të flasë në hapjen e Konferencës mbi Dezinformimin. (Hoteli Emerald, ora 10:00)

- Këshillit Prokurorial do të bën lansimin e ndërlidhjes së sistemeve elektronike të Prokurorit të Shtetit, prokurorive dhe Policisë së Kosovës. (Salla e takimeve te Këshillit Prokurorial, ora 10:00)

- Koalicioni i OJQ-ve për Javën Kundër Korrupsion organizon tryezë diskutimi lidhur me transparencen në financimin dhe në procesin e auditimit të partive politike, si qëndron Kosova në këtë aspekt?. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Me rastin e shënimit të Ditës Ndërkombëtare të të Drejtave të Njeriut, Avokati i Popullit do të publikoj udhërrëfyesin elektronik për të drejtat e njeriut. (Bibloteka Kombëtare, ora 10:00)

- Sindikata e Zjarrfikësve të Kosovës organizon konferencë për shtyp lidhur me situaten e krijuar dhe problemet qe ballafaqohet ky shërbim Emergjent, si dhe situata e krijuar e pa kjart dhe konfuze qe pritet ta percjell edhe ne vitin qe vjenë. (Lokalet e BSPK-es, ora 11-të) 

- Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, do të bëjë homazhe në  Kompleksin Përkujtimor në Reçak. (Kompleksi Përkujtimor në Reçak, ora 11:30)

- Avokati i Popullit në bashkëpunim me shoqërinë civile në Kosovë për nder të shënimit të të Ditës Ndërkombëtare për të Drejtat e Njeriut organizon marshin me moton “Çohu për të Drejtat e Njeriut”. (Sheshi “Skënderbeu”, ora 12:00)

- Ministri i Punëve të Jashtme i Republikës së Kosovës, Behgjet Pacolli do të mbajë konference për media. (Ministria e Punëve të Jashtme, ora 14:00)

- Ministria e Infrastrukturës dhe Transportit nënshkruan kontratat e para në kuadër të projektit “Ndërtimi i rrugëve rajonale të Kosovës”, i financuar nga Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim. (Kabineti i Ministrit te Infrastrukturës dhe Transportit, ora 14:00)

- Koalicioni i OJQ-ve për Javën Kundër Korrupsion organizon tryezë diskutimi lidhur me amnistinë e korrupsinit të profilit të lartë - "sinjalizimet e padegjuara të korrupsionit nga drejtesia'. (Hotel Sirius, ora 14:00)

- Muzeu i Kosovës organizon hapjen e ekspozitës "Gjenocidi XX, ta kujtojmë të kaluarën, ta ndërtojmë të ardhmen" me autor Enver Hoxha. (Muzeu i Kosovës, ora 16:00)