12 Gusht 2020

Kosova dhe Norvegjia vazhdojnë bashkëpunimin në arsimit profesional

Prishtinë, 16 gusht - Zëvendësministri i Arsimit, Nehat Mustafa me bashkëpunëtorë, priti një delegacion nga Norvegjia të kryesuar nga Tore Brandstveit, Dekan i Fakultetit të Arkitekturës në Universitetin e  Trondheimit.

“Ndërtesat e Qëndrueshme  Efiqiente të Energjisë në Kosovë “ i cili do të aplikohej në vendin tonë.  Në këtë takim u bisedua edhe për  zhvillimet dhe të arriturat në fushën e arsimit  me fokus  zhvillimin e Arsimit dhe Aftësimit Profesional (AAP) në Kosovë .

Zëvendësministri Mustafa  vlerësoi lartë investimet ( rreth 14 milion euro ) e bëra nga Qeveria e Norvegjisë ( Ministria e Punëve të Jashtme ),  për zhvillimin e Arsimit dhe Aftësimit Profesional  , me q`rast veçoi ndërtimin e Qendrave të Kompetencës në Skenderaj dhe Malishevë  si dhe  në “Shkollën e Mesme Bujqësore”  në Lipjan.

“ Zhvillimi Arsimit dhe Aftësimit Profesional është ndër prioritetet e MAShT  ndërsa  Qendrat e Kompetencës janë shembulli më i mirë se si duhet të punohet dhe organizohet procesi mësimor për të patë rezultatet e dëshirueshme  dhe shtoi se në Arsimin Profesional kemi rreth 60 për qind të nxënësve “ tha z.v Mustafa  .

Ndërkaq duke folur për projektin e ofruar  dhe implementimin e tij në Kosovë  z . Mustafa tha se sigurisht që ky projekt  është i rëndësishëm për ne dhe se MAShT do ta  mbështesë implementimin e tij . “ Ne kemi nevojë për projekte të tilla hulumtuese shkencore  por  edhe  këmbim përvojash të studentëve të të dy vendeve”  theksoi Mustafa .

 z.Tore Brandstveit,  prezantoi projektin “ Ndërtesat e Qëndrueshme  Efiqiente të Energjisë në Kosovë” i cili do të implementohej në partneritet me “ European School of Law and Governance “ nga Prishtina .

Brandstveit  tha se ky projekt veç tjerash parasheh krijimin e “ Qendrës  Hulumtuese për  Ndërtesa  e Energjisë  Efiqiente “  ndërsa në funt parasheh krijimin e një programi studimorë  në ESLG  me Universitetin e Trondheimit , me mundësi të bashkëpunimit me Fakultetin e Arkitekturës së UP-së  si dhe  ofrimin e mundësive( bursave )   për studim  të të rinjve nga Kosova në Norvegji.

Drita Kadriu, këshilltare e ministrit   e vlerësoi si të rëndësishëm këtë projekt ndërsa  shtoi se këmbimi i përvojave  por edhe  mundësia për të rinjtë  tanë  që të studiojnë në Norvegji është  me  interes.

Ndryshe  sipas  ekspertëve Norvegjez, projekti ka për qëllim  edhe ngritjen e kapaciteteve , zhvillimin e institucioneve ,  renovimin e ndërtesave ekzistuese të cilat  në të ardhmen do të performojnë më mirë në  menaxhimin e energjisë elektrike por edhe  në prodhimin e energjisë pavarësisht  lidhjes me rrjetin elektrik”.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 12 Gusht 2020 - Me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Rinisë ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit Vlora Dumoshi pret një grup të të rinjve. (Objekti i MKRS-së, ora 9:30)   

-  Komisioni Hetimor Parlamentar lidhur me procesin e privatizimit në Kosovë miraton listën e dëshmitarëve dhe përzgjedh listën e ekspertëve. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Grupi “Vullnetarët/Volunteers #COVID-19” së bashku me Ministrin e Shëndetësisë, Armend Zemaj, Ministrën e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Vlora Dumoshi dhe akterë të tjerë lanson Fushatën “Së bashku kundër #COVID-19”. (Sheshi “Skenderbeu” në Prishtinë, ora 10:00)   

 Komisioni për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes diskuton lidhur me situatën e Sigurisë në Republikën e Kosovës si dhe shqyrton raportin për përzgjedhjen e Komisionerit të Agjencisë për Informim dhe Privatësi. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 10:00)

- Zëvendëskryeministri Besnik Tahiri pret në takim përfaqësuesit e Oranizatave Jo Qeveritare. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 11:00 - vetem pamje)

- Ministri i Arsimit dhe Shkencës, Ramë Likaj raporton para  Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport shqyrton lidhur me përgatitjet për fillimin e vitit të ri shkollor 2020-2021. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 11:00)
 
- Zëvendëskryeministri Besnik Tahiri pret në takim përfaqësuesit e Oranizatave Jo Qeveritare do të ketë konferencë për media. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 11:30)
 
- Mbahet ceremonia e zbulimit te punimit “I love Kosova” nga Ministrja Vlora Dumoshi dhe Kryetari i Komunës së Skenderajt Bekim Jashari. (Sheshi “Adem Jashari”, Skenderaj, ora 11:50)
 
- Ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit Vlora Dumoshi zhvillon një vizitë në ndërmarrjen sociale “Pastiçeria Snap cake” në kuadër të projektit ‘Praktika në Punë” i mbështetur nga Departamenti i Rinisë MKRS. (Skenderaj, ora 12:00)   

 - Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit në të cilën shqyrtohet propozimi i deputetit Haxhi Avdyli, mbështetur edhe nga 41 deputetë tjerë nënshkrues, për formimin e Komisionit Hetimor Parlamentar mbi procesin e licencimit, operimit,  mbikëqyrjes dhe aplikimit për lejet të hidrocentraleve në Republikën e Kosovës dhe Çeshtje tjera . (Në platformën ZOOM 5.0. ora 14:00)