11 Korrik 2020

Hetohen regjistrimet e paligjshme në Universitetin e Prishtinës

Prishtinë, 10 dhjetor - Universiteti i Prishtinës (UP) është vënë në inspektim urgjent të Ministrisë së Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë (MASHT), menjëherë pas raportimit të medieve për mënyrën e regjistrimeve të jashtëligjshme të studentëve të rinj.

Ministri, Ramë Buja, e ka shoqëruar këtë masë me shprehje keqardhjeje për atë që ka ndodhur në universitetin më të madh publik.

Ministri edhe ka dhënë zotimin për të ndërmarrë masat, sapo të konstatohen shkeljet.

“Ne kemi të drejtë ato që kemi ligjërisht, që të fusim për aq sa mund të fusim duart në universitetin publik të Prishtinës dhe neve na ka ardhur keq për ato gjëra që kanë ndodhur. Ju jeni në dijeni për kuotat që ka aprovuar Ministria e Arsimit. Ne kemi shtuar edhe një 5 për qind pastaj me kërkesë të tyre.

Tjetra, ne jemi në kërkim të asaj se çfarë në esencë ka ndodhur dhe gjithsesi si nivel që ka të bëjë me politikat arsimore, ne po merremi patjetër me këtë çështje”, ka thënë të premten ministri Buja.

“Ne akoma s’kemi të dhëna tamam burimore se si në të vërtetë ka ndodhur kjo gjë dhe si t’i kemi, gjithsesi se do të ndërmarrim hapa që na lejon ligji për t’i ndërmarrë”.

Kalendari

Ngjarjet e datës 11 Korrik 2020

- Në Ditën Botërore të Popullsisë, organizata SIT, organizon aktivitetin ku do të prezantojë statistikat e rasteve të raportimit të dhunës në Kosovë gjatë pandemisë COVID-19. (Sheshi "Zahir Pajaziti" në Prishtinë, ora 9:00)

 - Aktivistë të shoqërisë civile organizojnë aksionin simbolik për të kërkuar drejtësi për Kujtimin pasi qe po bëhen 1 vit prej kur 11 vjeçari nga Fushë Kosova, u përdhunua e u vra.  (Përpara Këshillit Prokurorial të Kosovës në Prishtinë, ora 11:00)

- SENSE Qendra për Drejtësi Tranzicionale në bashkëpunim me Fondin për të Drejtën Humanitare Kosovë organizojnë transmetimin live të ceremonisë komemorative në Srebrenicë. (Qendra Kulturore Informative Boshnjake - Rr. Agim Ramadani, nr. 375 - Aktash, ora 12:00)

- Me rastin e 25 vjetorit të gjenocidit në Srebrenicë mbahet ligjëratë "25 vjet pas gjenocidit në Srebrenicë" me ligjërues Akademik Ferid Muhić Moderator dhe bashkëbisedues Bekim Blakaj - Drejtor Ekzekutiv i Fondit për të Drejtën Humanitare në Kosovë. (Livestream në Facebook - Humanitarian Law Center, ora 15:00)

- SENSE Qendra për Drejtësi Tranzicionale në bashkëpunim me Fondin për të Drejtën Humanitare Kosovë organizojnë shfaqjen e ekspozitës multimediale “Gjenocidi në tetë akte”. (Sheshi Skënderbeu, ora 17:30)

- - Me rastin e 25 vjetorit të gjenocidit në Srebrenicë bahet aksion simbolik: Ndezje e qirinjëve para Teatrit Kombëtar të Kosovës. (Para Teatrit Kombëtar të Kosovës, ora 20:00)