18 Janar 2020

EULEX-i organizon një seri ligjëratash në shkollat e Kosovës

Prishtinë, 19 mars - EULEX-i e ka intensifikuar programin për sensibilizimin e të rinjve përmes vizitave në shkollat e mesme dhe universitetet e  Kosovës.

Gjatë muajit të kaluar, studentë të juridikut, shkencave politike, doganës dhe studimeve të sigurisë kanë marrë pjesë në ligjëratat e mbajtura nga ekspertë të EULEX-it në fusha të ndryshme.

Programi për sensibilizimin e të rinjve gjatë vitit 2012 ka filluar me ligjëratat e mbajtura në Graçanicë dhe Prishtinë nga zëvendës-shefi i Misionit, këshilltari kundër-korrupsionit, gjykatësi i lëmit penal dhe dy mjekë ligjorë.

Të enjten më 15 mars, mjekët ligjorë të EULEX-it, Carmen Barbu dhe Daniela Schillaci, e vizituan Shkollën e Mjekësisë në Graçanicë dhe nxënësve u treguan për përvojat e tyre gjatë hetimeve në vendet e krimit.

Së bashku me nxënësit, ata diskutuan për procesin e mbledhjes së dëshmive ligjore përmes hetimeve mjekësore.

Të mërkurën më 7 mars, gjykatësi penalist i EULEX-it Malcolm Simmons e vizitoi Shkollën Amerikane të Kosovës (ASK) për të diskutuar me nxënësit përvojat e tij në gjyqësorin e Kosovës.

Duke përdorë shembuj të lëndëve penale të cilat i ka gjykuar, ai dha një pasqyrë për të arriturat dhe sfidat me të cilat po përballet gjyqësori i Kosovës.

Në fund të kësaj jave, këshilltari i EULEX-it në Drejtorinë për Krim të Organizuar në PK do të mbajë një ligjëratë për studentët e drejtësisë në universitetin FAMA.

Programi për sensibilizimin e të rinjve synon që të kontribuojë në procesin e rritjes së vetëdijesimit mbi sundimin e ligjit dhe t’i inkurajojë të rinjtë që të interesohen në mënyrë aktive për punën dhe të arriturat e EULEX-it, si dhe çështjet tjera të përgjithshme në drejtësi, polici dhe doganë.

Drejtori i Zyrës për Shtyp dhe Informim Publik në EULEX, Nicholas Hawton e sqaroi strategjinë për sensibilizim duke pohuar: 

“Ne duam që t’i sensibilizojmë të rinjtë në Kosovë sepse ata janë vendim-marrësit e së ardhmes. Do të jenë ata që do  ta formësojnë sundimin e ligjit në Kosovë gjatë viteve të ardhshme. Duke i shkëmbyer përvojat me ekspertët tonë ne shpresojnë që praktikat më të mira evropiane në sundimin e ligjit të zënë fill këtu”.

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 janar 2020 - Federata e Futbollit e Kosovës do të fillojë projektit zhvillimor “Elite Youth Development Programme U15”, i cili do të realizohet në të gjitha regjionet. (Fusha e mbuluar “Prince” në lagjen Arbëri në Prishtinë, ora 9:00)

- Kryeministri në detyrë, Ramush Haradinaj merr pjesë në Akademinë Solemne “Faleminderit Shqipëri”. (Qendra “BogdaniPolis”, Katedralja “Shën Nënë Tereza”, ora 10:00)

- Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, do të marrë pjesë në Akademinë Solemne “Faleminderit Shqipëri”.  (Qendra “Bogdanpolis” në Prishtinë, ora 10:00)

- Teatri i Qytetit të Prishtinës 'Dodona' shfaq premierën për fëmijë “Fjalët magjike” nga Alba Loxha e në regji të Shkurtë Aliut e cila trajton nevojën e përdorimit të fjalëve magjike: “më fal”, “të lutem”, “faleminderit” etj., nga fëmijët. (Teatri Dodona, ora 12:00)