19 Janar 2020

Edukimi për mediet një domosdoshmëri për shoqërinë

Prishtinë, 21 mars - Unioni i Gazetarëve të Kosovës (UGK) ka  organizuar diskutim publik me temën “Nevoja e edukimit për medie” në të cilën ka marrë pjesë gazetarë dhe redaktorë të medieve të ndryshme dhe po ashtu edhe profesoresha e medieve dhe çështje ndërkombëtare, Susan Moeller  e cila njëkohësisht është edhe drejtore e Qendrës Ndërkombëtare për Media dhe Agjenda Publike në Universitetin e Maryland-it në Uashington. Diskutimi është mbajtur në ambientet e Biblotekës Kombëtare dhe Universitare të Kosovës të mërkurën  me ç’rast gazetarët kanë shkëmbyer mendimet dhe kanë diskutuar për temën e edukimit për mediet.

 
Në këtë rast, kryetari i Unionit të Gazetarëve të Kosovës, Muhamet Jahiri ka falënderuar pjesëmarrësit në këtë diskutim publik duke e cilësuar si tejet të nevojshëm edukimin për media, në shoqërinë kosovare.

“Edukimi për mediet është një domosdoshmëri për shoqëritë në përgjithësi e sidomos është e rëndësishme për vendet në tranzicion siç është Kosova. Publiku duhet të jetë i mirë informuar dhe i përgatitur për pranimin dhe analizimin e mesazheve që transmetojnë mediet, pasi që vetëm në këtë mënyrë mediet mundë të kenë feedbackun  për punën e tyre”, tha Jahiri.

 

Ndërkaq, profesoresha Moeller ka theksuar nevojën e edukimit për medie si një formë e re e pjesëmarrjes së audiencës në procesin e komunikimit.

“Edukimi për mediet është i rëndësishëm duke filluar që nga fëmijëria e hershme duke qenë të përgatitur për  reklamat që godasin çdo ditë fëmijët duke tentuar tu shesin produkte të ndryshme. Fëmijët dhe po ashtu të rritur deri në nivelet më të larta të politikës dhe administratës shtetërore duhet të jenë të përgatitur për mendimin kritik ndaj këtyre mesazheve që transmetohen në media”, tha Moeller,  vizita e së cilës në Kosovë është mundësuar nga Ambasada Amerikane në Prishtinë.

 

Nga ky diskutim publik kanë dalë dy rekomandime kryesore për isnititucionet përgjegjëse dhe mediet.

Rekomandimet:

a.       Rekomandojmë Ministrisë së Arsimit Shkencës dhe Teknologjisë që të mundësoj futjen në shkolla të mesme dhe fillore lëndën e “Edukimit për media” si një mundësi që të rinjtë dhe fëmijët dhe të kenë një mendim kritik ndaj formave më të reja të komunikimit medial. Po ashtu rekomandimi bazohet edhe në faktin se vendet anëtarë të Bashkimit Evropian kanë si lëndë e obliguar edukimin për mediet në shkolla fillore dhe të mesme, duke e zhvilluar kështu mendimin kritik ndaj mesazheve mediale.

 

b.      Rekomandojmë që mediet përmes fletëpalosjeve në rastin e gazetave ose përmes emisioneve të veçanta në rastet e televizioneve të bëjnë edukimin e audiencës së tyre për format e punës në mediumet e tyre, në mënyrë që audience të ketë të qartë se në çfarë mënyre janë duke u informuar.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 20 janar 2020

- Zyra e BE-së/Përfaqësuesi Special i BE-së në bashkëpunim me Qendrën për Arsim të Kosovës dhe organizatat e tjera joqeveritare, anëtare e “Rrjetit të Kosovës për punësim dhe arsim” do të organizojnë konferencën përfundimtare e cila do të përqendrohet në arsim dhe punësim. (Hoteli Swiss Diamond, ora 9:30)

- Kryetari i Komunës së Prizrenit, Mytaher Haskuka do të mbajë takim me qytetarë, ku do të njoftojë për punën e Komunës së Prizrenit gjatë vitit 2019. (Salla e Kuvendit Komunal në Shtëpinë e Bardhë, ora 10:00)

- Koordinatori Nacional për Kulturë, Rini dhe Sport, Rexhep Hoti, do të bëjë shpërndarjen e librave për nxënësit fitues të nivelit komunal të garës nacionale në Dituri dhe Kreativitet Kulturor e Mendim Kritik në komunën e Prishtinës. (Shkollën Model në Prishtinë, ora 11:00)

- Kryetari i Kuvendit të Republikës së Kosovës, Glauk Konjufca, ka thirrur mledhjen e parë të Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës, të Legjislaturës VII. (Ndërtesa e Kuvendit, Salla C 301, ora 11:00)

- Koordinatori Nacional për Kulturë, Rini dhe Sport, Rexhep Hoti, do të bëjë shpërndarjen e librave për nxënësit fitues të nivelit komunal të garës nacionale në Dituri dhe Kreativitet Kulturor e Mendim Kritik në komunën e Obiliqit. (Shkolla "Ismail Dumoshi" në Obiliq, ora 14:00)