02 Tetor 2022

Agjencia Kundër Korruspion i asiston Ujkan Bajrës të punësohet në UP

Prishtinë, 24 nëntor - Para dy ditësh në mbledhjen e 21-të të Senatit të Universiteti të Prishtinës është avancuar në pozitën profesor asistent një person i cili deri para 6 muajsh ka qenë kryesues i Këshillit Drejtues në të njëjtit institucion, madje një person destruktiv që ka penguar procese të caktuara brenda UP-së. Sikur ky person të mos quhej Ujkan Bajra, ky rast do përbënte konflikt interesi.

Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim (ORCA) bën të ditur se në një interpretim që dikush përmes emailit i ka kërkuar të ashtuquajturës Agjenci Kundër Korrupsion në lidhje me: nëse një anëtar i Këshillit Drejtues i Universiteteve publike ka të drejtë të punësohet për herë të parë në të njëjtin Universitet si mësimdhënës gjatë kohës kur ai person është anëtar i KD apo pas përfundimit të mandatit, e ashtuquajtura Agjenci Kundër Korrupsion e ka interpretuar kategorikisht si shkelje të Ligjit për Arsimin e Lartë dhe konflikt interesi nëse një person punësohet, emërohet, apo atë e lidhin interesa të ngushta me institucionin të cilin e udhëheq apo e ka udhëhequr.

Mirëpo sipas ORCA-së kur Rektori i UP-së ka kërkuar interpretim për rastin e Ujkan Bajrës  e ashtuquajtura Agjenci Kundër Korrupsion ka dhënë një interpretim krejt ndryshe për temën e njëjtë dhe sipas tyre, Ujkan Bajrës i lejohet të jetë i emëruar apo punësuar në UP.

Ligji për Parandalimin e Konfliktit të Interesit në pikën 1.2. të nenit 18 thotë qartë, pa asnjë mundësi interpretimi se kjo nuk lejohet.

“Ligji për parandalimin e konfliktit të interesit në nenin 18 të këtij Ligji ka përcaktuar kufizimet e zyrtarit të lartë pas përfundimit të ushtrimit të detyrës publike, e që këto kufizime vlejnë edhe për Anëtarët e Këshillit Drejtues të Universitetit;”

“1.      Zyrtari i lartë nuk ka të drejtë:”

“1.2. të përfshihet në marrëdhënie kontraktore, drejtpërdrejt ose nëpërmjet ndonjë personi të afërm ose të besuar, me institucionin ku ka ushtruar funksionin publik për një periudhë deri në dy (2) vjet pas përfundimit të funksionit publik;”

“Si ka mundësi që interpretimet e të ashtuquajturës Agjenci Kundër Korrupsion, kur kërkohen si parime të përgjithshme juridike janë kaq korrekte dhe të qëndrueshme ligjërisht, ndërsa kur bëhet fjalë për persona specifik, si rasti i Ujkan Bajrës, ato ndryshojnë tërësisht, duke u kthyer në interpretime kundërthënëse për çështje të njëjtë ligjore.“

“Ne nuk e dimë se çfarë lidhje direkte apo të tërthorta ka përdorë Ujkan Bajra që organin të cilin e legjitimon Kuvendi i Kosovës ta kthej në favor e tij, por, ne e dimë me siguri, se është detyrë e Kuvendit, për më tepër e shumicës parlamentare që të merret urgjentisht me këtë organ që korrupsionin po e legalizon në institucionet publike të Kosovës“, thekson ORCA.

Presim nga Komisioni Parlamentar për Mbikëqyrjen e Agjencisë Kundër Korrupsionit që sipas kompetencave të tija të përcaktuara në nenin 14 të ligjit për AKK të nisë proceduarat e hetimit të këtij vendim skandaloz të Agjencisë, pasi të vërtetohet interpretimi kundërthënës/ambivalent i këtij organi, të iniciohet menjëherë procedura për shkarkimin e drejtuesit të Agjencisë dhe vartësve të tij të përfshirë në këtë skandal.

Po ashtu ORCA i bënë thirrje Kryeprokurorit të Shtetit Aleksandër Lumezi që të autorizojë hetimet për keqpërdorim të detyrës zyrtare për zyrtarët e të ashtuquajturës Agjenci Kundër Korrupsionit të cilët siç duket po u kryejnë favore personave të caktuara në kundërshtim me ligjin.

Krahas kësaj, ORCA do t’i përdorë të gjitha mjetet demokratike derisa Senati i UP-së t’ia heq titullin e dhënë Ujkan Bajrës dhe lëndën e tij ta marr për shqyrtim tek pas dy vitesh siç parashihet në Ligjin për Parandalimin e Konfliktit të Interesit.


 

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 tetor 2022

 - Komisioni për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit interviston kandidatët për anëtarë të Këshillit Gjyqësor të Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 9:00)

-  Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione diskuton lidhur me procesin e nxjerrjes së akteve nënligjore, bazuar në Ligjin për Mbrojtjen e Fëmijës me të ftuar, Habit Hajredini - Drejtori i ZyrÑ‘s pÑ‘r Qeverisje tÑ‘ MirÑ‘, Ahmet Kryeziu - Drejtor i Sawe the Children pÑ‘r KosovÑ‘, dhe Naser Lajqi – përfaqësues i OJQ “Syri i Vizionit”. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 10:00)
 
- Avokati i Popullit organizon dëgjim publik lidhur me hetimin e përgjithshëm për shëndetin riprodhues. (Salla e Kuvendit Komunal në Gjakovë, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C301, ora 10:00)

- Kuvendi i Republikës së Kosovës vazhdon seancën plenare. (Ndërtesa e Kuvendit, ora 11:00)

- Kryetari i Komunës së Prishtinës, Perparim Rama përuron hapjen e Sahat Kullës e cila edhe do t'i ndez dritat e Sahat Kullës, duke ndriçuar kështu këtë monument magjepsës të trashëgimisë kulturore në Prishtinë. (Prishtinë, ora 19:00)