22 Janar 2019

59 për qind e profesorëve të UP-së nuk justifikojnë titujt

Prishtinë, 31 tetor - Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim (ORCA) ka prezantuar raportin final lidhur me integritetin akademik të Universitetit të Prishtinës, në një konferencë gjatë ditës së djeshme.

Në këtë konferencë është prezantuar raporti gjithëpërfshirës “Integriteti akademik, publikimi shkencor dhe menaxhimi i Universitetit të Prishtinës”, ku përfshihen analiza të ndryshme lidhur me integritetin akademik të profesorëve, dhe menaxhimin e burimeve financiare dhe njerëzore në këtë universitet.

Nga analiza e justifikimit të titujve në Universitetin e Prishtinës, rezulton që 59% të profesorëve nuk justifikojnë titujt.

Ndërkaq, 208 profesorë apo 45%, nuk e kanë asnjë punim shkencor të botuar në ndonjë revistë shkencore të indeksuar në databaza të përcaktuara sipas legjislacionit aktual.

Në Universitetin e Prishtinës këtë vit janë identifikuar 1735 punime, përkundër vitit të kaluar 1320, përpjesëtuar me numrin e stafit akademik në 2018 që është 465 profesorë, del se një profesor në UP ka mesatarisht 3.7 punime. Në vitin 2017 kjo mesatare ka qenë 2.7.

Profesorët e Fakultetit të Filologjisë kanë më së paku punime të publikuara me 0.92 punime për profesor dhe fakulteti me më së shumti punime është Fakulteti i Shkencave Matematike-Natyrore me 8 punime për profesor.

Në këtë konferencë ka marrë pjesë edhe doktor Taulant Muka, një shkencëtar nga Shqipëria që ka hulumtuar plagjiarizmin dhe integritetin akademik në universitetet e Shqipërisë, dhe i cili prezantoi këto të gjetura gjatë konferencës.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 22 janar 2019 - Mbahet mbledhja e Komisionit për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur dhe Peticione. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 302, ora 10:00)

- Mbahet programi i seminarit përmbyllës i projektit të binjakëzimit “Përkrahja e mëtejme e arsimit në sigurinë  publike në Kosovë”. (Akademia e Kosovës për Siguri Publike në Vushtrri, ora 10:00)

- Punëtorët teknik te disa shkollave të Prishtinës protestojnë në shenjë pakënaqësie lidhur me mos rritjen e pagave si dhe neglizhenca e Komunës së Prishtinës për t'i kthyer këta punëtorë nën menaxhim të Komunës sipas ligjit mbi Kryeqytetin e Kosovës. (Para Komunës se Prishtinës, ora 11:00)

- Komisioni për Zhvillim Ekonomik, Infrastrukturë, Tregti, Industri dhe Zhvillim Rajonal mban mbledhjen e parë për ketë vit në të cilën do te shqyrtojë Projekt Statutin e Trepçes dhe Raportin e Panelit për zgjedhjen e Bordit të NP KOSTT. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 303, ora 11:00)

- Mbahet debati me temën 'Pozita dhe problemet e komuniteteve jo-shumicë në Kosovë'. (Qendra Mediale në Çagllavicë, ora 11:00)

- Profesori në Universitetin e Kembrixhit, Marc Weller, do të mbajë ligjëratë për studentët e UBT-së me temë “Dialogu Kosovë - Serbi: Sfidat dhe rruga përpara”. (Kampusi i UBT-së, ora 16:00)

- Shefja e Zyrës së BE-së në Kosovë, Nataliya Apostolova dhe Shefi i Zyrës Ndërlidhëse të Rumanisë, Daniel Onişor do të paraqesin prioritetet e Presidencës së Rumanisë të Këshillit të Bashkimit Evropian. (Restorant Rroni në Veternik, ora 18:00)