29 Mars 2020

50 vjet UP strehë e ngacmimeve seksuale

Prishtinë, 15 shkurt - Disa studente të një grupi 'Kundër Ngacmimeve Seksuale' kane zhvilluar një aksion duke vendusr mbi shkrime kundër ngacmimeve seksuale në Universitetin e Prishtinës.

"Ne, studente dhe studentë aktivistë, në 50 vjetorin e Universitetit të Prishtinës, ndërmorëm këtë aksion simbolik në kampusin universitar për të shprehur shqetësimin tonë rreth trajtimit të rasteve të ngacmimeve seksuale nga ky institucion", thuhet në njoftimin për media të dërguar nga ky grup.

Ngacmimi seksual është fenomen i njohur në historinë e Universitetit të Prishtinës dhe emrat e ngacmuesve seksual janë të njohur.

Ngacmimet seksuale sipas tyre vazhdojnë të mos sanksionohen brenda Universitetit të Prishtinës duke krijuar kështu një ambient të pasigurt për studentet dhe studentët e UP-së, duke shkelur të drejtat e njeriut dhe duke e shndërruar Universitetin në një shtëpi e cila strehon dhe ushqen ngacmues seksual.

"Përkundër raportimeve dhe skandaleve publike, Universiteti i Prishtinës edhe sot vazhdon të mos ketë rregullore kundër ngacmimeve seksuale që me Kodin Penal të Kosovës konsiderohen vepra penale, e gjithë kjo si pasojë e rezistencave të vazhdueshme nga ngacmues seksual brenda UP-së."

"Të vetëdijshëm/me për shtrirjen e kësaj forme të abuzimit të pushtetit dhe kërcënim të të drejtave fundamentale të studenteve dhe studentëve, ne kërkojmë nga Universiteti i Prishtinës të ndërmarrë masa, përndryshe do të detyrohemi t'i publikojmë emrat e secilit profesor, asistent dhe punëtor administrativ, ngacmues seksual."

"Ne kërkojmë ambient të sigurt dhe të dinjitetshëm për të gjithë studentet/ët e Universitetit të Prishtinës", thuhet në fund të komunikatës së grupi 'Kundër Ngacmimeve Seksuale".

Kalendari

Ngjarjet e datës 28 mars 2020

- Kryetari i komunës së Gjilanit, Lutfi Haziri viziton Drejtorinë e Arsimit për ta parë procesin e mësimit online. (Dejtoria e Arsimit në Gjilan, ora 10:30)

- Kryetari i komunës së Gjilanit, Lutfi Haziri mban takim me Komitetin për mbrojtje dhe shpëtim kundër Covid-19 dhe Qendrën Operative Emergjente (Kampsui i Shkollave të Mesme në Gjilan, ora 11:00)

 

- Partia Demokratike e Kosovës, mban konferencë për media. (Selia e PDK-së në Prishtinë, ora 16:30.