22 Prill 2018

Mnistria e Infrastruktures përgatit strategji për sigurinë rrugore

Prishtinë, 23 nëntor - Sot është mbajtur takimi ndërministror i Këshillit për Siguri në komunikacionin Rrugor në të cilin u tha se është duke u hartuar Strategjia për sigurinë rrugore në bashkëpunim me konsulencën Evropiane-EGIS International e cila pritet të përfundoi në maj të viti të ardhshëm.

Në fjalën e tij Ministri Mujota, foli për prioritetin e Këshillit për Siguri në Komunikacionin Rrugor dhe theksoi se prioritet i këtij këshilli është siguria rrugore, për çka duhet të ketë angazhim të vazhdueshëm dhe gjithëpërfshirës për rritjen e saj dhe krijimin e një ambienti të sigurtë për të gjithë qytetarët e Kosovës.

Ministri Mujota, poashtu vlerësoi se me qëllim të rritjes së sigurisë në komunikacion, Ministria e Infrastrukturës, është duke u hartuar Strategjia për sigurinë rrugore në bashkëpunim me konsulencën Evropiane-EGIS International e cila pritet të përfundoi në maj të viti të ardhshëm.

“Kjo strategji do të ndikojë në përmirësimin e sigurisë në komunikacionin rrugor, ndëra për përfundimin e saj në afatin e paraparë, kërkohet një angazhim i të gjithë anëtarëve të këtij këshilli. Me këtë rast kërkoj nga ju që të kërkoni nga përfaqësuesit tuaj për një angazhim më të madh në grupet punuese për hartimin e strategjisë dhe nëherit kjo strategji t’i arrijë standardet e dëshiruara” tha ministri Mujota.

Sipas ministrit Mujota qëllimet e programit për siguri në komunikacionin rrugor janë: Ulja e fatkeqësive më të rënda në kushte të rritjës së komunikacionit rrugor.

Republika e Kosovës ka numrin me te ulet tee fatkeqësive të komunikacionit rrugor, në raport me numrin e banorëve ta përafrojë me vendet Evropiane.

Kjo sipas ministrit ka ardhur si pasoj nga rritja e dukshme e masave preventive të organeve të rendit me mjete legjistlative, ngritja e vetëdijës së qytetarëve për siguri në komunikacionin rrugor me anë të organizatave edukativo arsimore, harmonizimi i legjistlativit në raport me pasojat dhe shkaqet e fatkeqësive në komunikacionin rrugor, senzibilizimi me anë të mjeteve të komunikimit public për opinion dhe problemet dhe pasojat në komunikacionin rrugor, ngritja e kulturës në komunikacionin rrugor si dhe inkuadrimi i zbatimit të programit, nga të gjitha segmentet e shtetit, organizatat profesionale, të cilat veprimtarinë e punës e kanë të lidhur me sigurinë në komunikacionin rrugor dhe në këtë mëenyrë japin kontribut interdisciplinar dh endërmjetësim bashkëkohor për sigurinë në komunikacionin rrugor.

Ndërsa Strategjia për Siguri në Komunikacionin rrugor, mbështetet në të dhënat për numrin dhe shkaqet e aksidenteve në komunikacionin rrugor, ku të dhënat për aksidentet rrugore janë siguruar nga Policia e Kosovës-Policia e Trafikut.

Strategjia për siguri në komunikacionin rrugor përfshinë të gjitha pikat të cilat janë të identifikuara si problematike, të cilat kontribuojnë në rritjen e numrit të aksidenteve rrugore, shtoi ministri Mujota.

Jakup Hoti, drejtor i Sekretariatit për siguri në komunikacionin rrugor në Ministrinë e Infrastrukturës, paraqiti raportin i cili paraqet numrin e aksidenteve të cilat kanë ndodhur gjatë vitit 2010 dhe nëntëmujorit të këtij viti. Sipas këtij raporti, gjatë viti 2010, kanë ndodhur 13241 aksidente, në nëntëmujorin e këtij viti, kanë ndodhur 14041 aksidente, çka do të thotë se këtë vit numri i aksidenteve në komunikacionin rrugor është rritur për 6.0 për qind.  

Në këtë takim morën pjesë edhe zëvendësministri i ministrisë së Drejtësisë Daut Xhemajli, zëvendësministri i Arsimit Nehat Mustafa, zëvendësministri i Ekonomisë, Ramadan Avdiu, nga Policia e Kosovës, Sheremet Ahmeti, përfaqësuesja e Zyrës së kryeministrit, Dhurata Hoxha, nga kompania konsulente në Ministrinë e Infrastrukturës-EGISBCEOM- International, Eric Hoyrup, si dhe Sazan Ibrahimi, nga Asociacioni i Komunave të Kosovës.

Kryesuesi i Departamentit të Trafikut Rrugorë në Policinë e Kosovës, Sheremet Ahmeti, tha se policia tashmë ka planin strategjik për vitin 2011-2015

Sipas të dhënëve statistikore të Policisë së Kosovës në të cilat mbështetet edhe kjo strategji vetem në periudhën nëntë mujore të vitit të kaluar kanë ndodhur 13 mijë e 241 aksidente, ndërkaq këtë vit 14 mijë e 41 aksidente.

Numri i aksidenteve me fatalitet ka shënuar një rënie, diku rreth 16 përqind.

Në vitin 2010, 110 persona kanë humbur jeten, ndërkaq në përiudhen e njëjtë të këtij viti 94 persona.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 22 Prill 2018 - Me rastin e Ditës se Tokës Komuna e Prishtinës organizon ecje dhe vrapim nga fillimi i Parkut të Gërmisë deri në fshatin Butovc dhe kthimi mbrapa. (Fillimi i Parkut të Gërmisë, ora 8:00) 
 
- Komuna e Prishtinës organizon mbjelljen e luleve nga klubet e gjelbra të shkollave fillore dhe institucioneve parashkollore. (Prishtinë, ora 9:00)

- Komuna e Gjilanit organizon mbjelljen e luleve ku do te merr pjesë edhe kryetari Lutfi Haziri, përfaqësues nga “EcoHihigjiena”, Grupi i Ekologëve të Sh. M. U “Musa Zajmi” etj. (Qendra e qytetit të Gjilanit, ora 9:00)

- Ish bursistët e programit për këmbim të nxënësve të shkollave të mesme në Shtetet e Bashkuara të Amerikës - Kennedy Lugar Youth Exchange and Study (YES), organizojnë për herë të parë në Kosovë “Run with Color”. (Parku i Gërmisë, ora 10:00)

 - Mbahet sesioni i parë i “Yoga & Meditation” me Suada Pajazitin. (Parku i Gërmisë, ora 10:00)

- Një grup piktorësh do të mblidhen për të krijuar një koloni të vogël artistike që ka për qëllim të ofrojë vetëdijesim që edhe në Kosovë si në shumë shtete të tjera, ekziston një rrugë ku zhvillohet arti pamor.  (Lagja Ulpiana, tek ish-banesat e YU Programit, ora 12:00)

- Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina” në bashkëpunim me Komunën e Prishtinës dhe disa organizata jo-qeveritare, do të organizojë pastrimin e kampusit të Universitetit dhe mbjellja e disa drunjve. (Oborri para Bibliotekës Kombëtare “Pjetër Bogdani”, ora 13:00)

- Nisma Socialdemokrate organizon tubim me banorët e fshatit Polac të Komunës së Skenderajt. (Restorani përball shkolles Fillore në Fshatin Polac, ora 15:00)

 - Zhvillohet aktiviteti për mbjelljen e drunjve dhe pastrimin e hapësirave në lagjet e qytetit nga “miqtë e Tokës”. (Sheshi “Edit Durham”, ora 13:00 - Oborri i Fakultetit Teknik, ora 14:00 - Rruga “Ilaz Kodra”, ora 15:00 dhe Rruga “Agim Ramdani”, ora 16:00)

 - Shfaqet dokumentari “Before the Flood” në amfiteatrin e sheshit “Zahir Pajaziti”. (Sheshi 'Zahir Pajazit', ora 19:00) 

- Zhvillohet sesioni i dytë i “Yoga & Meditation” me Suada Pajazitin në amfiteatrin e sheshit “Zahir Pajaziti”. (Sheshi 'Zahir Pajazit', ora 20:30)