22 Shkurt 2019

Kosova anëtarsohet në Rrjetin e Mbrojtjes Ndërkombëtare të Konsumatorit

Prishtinë, 14 maj - Me rastin e pranimit të Kosovës në Rrjetin e Mbrojtjes Ndërkombëtare të Konsumatorit (International Consumer Protection and Enforcement Network -ICPEN), ministri i Tregtisë dhe Industrisë, Bernard Nikaj, bashkë me përfaqësuesin e Organizatës Kosovare për Mbrojtjen e Konsumatorit, Selatin Kaçanikun, vizituan kompaninë “Meridian’” në Prishtinë.

Ministri i Tregtisë dhe Industrisë, Bernard Nikaj, gjatë vizitës në këtë kompani potencoi se pranimi i Kosovës në Organizatën Ndërkombëtare për të Drejtat dhe Fuqizimin e Konsumatorit tregon për të arriturat që janë bërë në vitet e fundit në drejtim të mbrojtjes së konsumatorit.

“Ne, në Ministrinë e Tregtisë dhe Industrisë e shohim konsumatorin dhe të drejtat e konsumatorit si shumë të rëndësishme dhe se për këtë arsye e kemi themeluar Këshillin Kombëtar për Mbrojtjen e Konsumatorit dhe e kemi fuqizuar Zyrën për Mbrojtjen e Konsumatorit për të dalë sa më mirë përpara kërkesave dhe ankesave të konsumatorëve në Kosovë, meqë kemi parë një vetëdijesim të theksuar të konsumatorëve gjatë viteve të fundit."

"Gjatë vitit 2010 kemi pasur 100 telefonata gjatë gjithë vitit, por në momentin  kur kanë parë konsumatorët se ministria po u përgjigjet tashmë është rritur numri dhe se kemi një bashkëpunim të vazhdueshëm me konsumatorët”, theksoi Nikaj.

Ai shtoi se ne kemi një Këshill shumë bashkëpunues, ku të gjithë anëtarët e Këshillit shikojnë se si të bashkëpunojnë gjithë së bashku me partnerët t’i mbrojmë sa më mirë konsumatorët dhe të arrijmë tek standardet evropiane për të drejtat e konsumatorit.

“Me këtë rast duhet falënderuar përfaqësuesit e kompanisë “Meridian” që na kanë pritur sot dhe për përpjekjet e tyre në drejtim të mbrojtjes së të drejtave të konsumatorit që i kanë bërë deri më tani, por që së bashku me  organizatën “Konsumatori” dhe Ministrinë e Tregtisë dhe Industrisë do të vazhdojnë t’i bëjnë edhe në të ardhmen”, tha ministri Nikaj.

Selatin Kaçaniku, përfaqësues i organizatës “Konsumatori”, me këtë rast tha: “Mendoj se kemi arsye dhe të jemi krenar me këtë të arritur për pranimin e Kosovës në këtë strukturë ndërkombëtare, që është një vlerë që valorizon të arriturat tona dhe se dëshmon se është një arritur e madhe për Kosovën dhe organizatën “Konsumatori” dhe fuqizon partneritetin tonë me institucione me të cilat ne jemi përpjekur të kemi bashkëpunim të mirë”, theksoi Kaçaniku.

Ai ka shtuar se ky shpërblim po bëhet në kuadër të 11 Majit - Ditës Botërore të Tregtisë së Barabartë, ku ne si Kosovë jemi të interesuar shumë për një tregti të tillë, sepse ne kemi pasur shumë telashe me CEFTA-n dhe se Organizata Botërore e Tregtisë nuk ka kohë te merret me ne, por ne duhet të merremi me problemet tona.

“Ndërsa në kuadër të kësaj dite dhe me këtë shpërblim ne duam t’u japim mesazh të gjitha shteteve importuese në Kosovës, që të kenë kujdes se ashtu siç i respektojnë të drejtat e konsumatorëve të tyre t’i respektojnë edhe të drejtat e konsumatorëve të Kosovës”, ka theksuar përfaqësuesi i konsumatorëve Selatin Kaçaniku.

Agon Gashi, drejtor në kompaninë “Meridian” tha se konsumatori për ne është primar dhe neve na vjen mirë që ka filluar të vetëdijesohet.

“Ne si kompani kemi mesatarisht rreth 12 mijë konsumatorë në ditë, kështu që për ne është shumë e rëndësishme përshtypja e parë dhe ofrimi i një shërbimi sa më të mirë dhe se ekipi i Marketingut i Kompanisë mundohet me të gjitha teknikat që të ofrojë një shërbim sa më të mirë për konsumatorin”, theksoi Gashi.

Ai shtoi se ne jemi shumë të hapur dhe besojmë se iu kemi ofruar mundësitë që i nevojitet konsumatorit për të pasur një qasje sa më të lehtë në shërbime.

“Apeloj edhe te kompanitë tjera, qoftë konkurrente qoftë partnere, që t’i japim mundësi më shumë konsumatorit sepse varemi prej konsumatorit, respektivisht shpenzimeve të konsumatorit”, potencoi Gashi.

Kosova zyrtarisht është njohur si partnere e Rrjetit të Mbrojtjes Ndërkombëtare të Konsumatorit “International Consumer Protection and Enforcement Network” (ICPEN).

Kjo organizatë është e përbërë nga autoritetet e më shumë se 50 vendeve te botës për mbrojtjen e konsumatorit, që kanë për qëllim mbrojtjen e interesave ekonomike të konsumatorëve në të gjithë botën,  shkëmbimin e informacioneve në lidhje me praktikat tregtare të cilat mund te dëmtojnë mirëqenien e konsumatorit, si dhe bashkëpunimin global në mes organeve përgjegjëse për mbrojtjen e konsumatorit.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 22 shkurt 2019 - Koordinatori Nacional për Kulturë, Rini dhe Sport në Qeverinë e Republikës së Kosovës, Rexhep Hoti do të​ takohet me Kryetarin e Federatës së Shahut, Nysret Avdiu (Objekti i Kryeministrisë, kati VIII, zyra 806, ora 8:30)

-  Kryetari i Odës Ekonomike të Kosovës, Berat Rukiqi, Shefi i Ambasadës Japoneze në Kosovë, Mitsunori Ogasawara dhe Drejtori gjeneral i kompanisë Jetro Vjenë, Satoshi ABE vizitojnë kompaninë Gjirafa. (Kompania Gjirafa, Dragodan, ora 9:30)

- Let’s Do It do të mbajë konferencën “Efiçienca e energjisë dhe Ruajtja e ujit”, në bashkëpunim me Oden e Gjelbër Ekonomike te Amerikës. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

- Koordinatori  Nacional për Kulturë, Rini dhe Sport në Qeverinë e Republikës së Kosovës Rexhep Hoti do të mbajë takim me drejtorët e shkollave të komunitetit boshnjak në Komunën e Prizrenit ku do të prezantohet Programi Nacional për Rininë. (Drejtoria Komunale e Arsimit, Prizren, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike në të cilën do të shqyrtohet raporti i auditimit për pasqyrat vjetore financiare të ZKM-së, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 302, ora 10:00)

- Ministrja e Integrimit Evropian, Dhurata Hoxha, mban konferencë për media. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 11:00)

- Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Kujtim Gashi i shoqëruar nga kryetari i Komunës se Rahovecit, Smajl Latifi do të vizitojë Palestrën e Sportit, ku do të shohë punimet e realizuara deri më tani në këtë objekt sportiv, projekt kapital në të cilin MKRS-ja ka investuar. (Komuna e Rahovecit, ora 11:00)

- Mbahet debati publik me temën 'Transparenca e punës së komunës së Graçanicës'. (Qendra Mediale në Çagllavicë, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja e komisionit për Bujqësi, Pylltari, Zhvillim Rural, Mjedis e Planifikim Hapësinor në të cilën do të shqyrtohet projektligjit për pijet e forta alkoolike, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 303, ora 11:00)

- Ambasada Norvegjeze në Prishtinë, IPKO Foundation dhe RIT Kosova organizojn ngjarjen për projektin KosLift i cili ka për qëllim të mbështesë deri në 1000 student të Universitetit të Prishtinës dhe RIT Kosovë si dhe 60 biznese kosovare në sektorët e energjisë, TIK-ut dhe prodhimit në ngritjen e aftësive të nevojshme dhe kapaciteteve për të rritur konkurrueshmërinë e tyre në sektorin e biznesit në Kosovë dhe rajon. (Residenca Norvegjeze në Fshatin Ndërkombëtar, ora 12:00)

- Lëvizja Vetëvendosje mban konferencë për media. (Zyret qendrore të Vetëvendosjes, ora 13:00)

- Koordinatori Nacional për Kulturë, Rini dhe Sport në Qeverinë e Republikës së Kosovës Rexhep Hoti i shoqëruar nga Drejtori Komunal i Arsimit, Agim Blakçori do të vizitojë shkollat “Ibrahim Rugova”, “Naim Frashëri”, dhe “Aleksandër Xhuvani”, në Podujevë për të përcjellë mbarëvajtjen e garës. (Podujevë, ora 13:30)

- Kryeministri Ramush Haradinaj vizitë pune në Komunën e Mamushës. (Fshati Mamushë, ora 14:00)

- Kryeministri Ramush Haradinaj viziton disa sera në Komunën e Mamushës. (Fshati Mamushë, ora 14:40)

 - Kryeministri Ramush Haradinaj vizitë pune kompanisë “Liri” në Prizren. (Prizren, ora 17:00)

- Fondacioni Lumbardhi dhe Fondacioni Kosovar i Arkitekturës kanë kënaqësinë organizojnë ligjeratën publike “Bukuria e asaj që mbetet” të arkitektes Aslıhan Demirtaş. (Kino Armata, ora  17:00)