18 Nëntor 2019

Kosova me marrëveshje për mbrojtjen e investimeve me Turqinë

Ankara, 31 maj - Me qëllim të ngritjes së bashkëpunimin ekonomik, në veçanti në lidhje me investimet, Zëvendëskryeministrja/ministrja e Tregtisë dhe Industrisë, Mimoza Kusari – Lila nënshkroi marrëveshjen për promovimin dhe mbrojtjen e ndërsjellë të investimeve me ministrin e Ekonomisë së Turqisë, Zafer Caglayan.

Në takimin e saj me ministrin Caglayan, ajo tha se nënshkrimi i kësaj marrëveshje ka rëndësi tejet të madhe për ekonominë e Kosovës. “Kosova ka shumë nevojë për prodhim dhe zhvillim të industrisë, ndërsa bashkëpunimi me kompani turke tashmë është vërtetuar si mjaft i lehtë dhe i natyrshëm” – tha zëvendëskryeministrja Kusari – Lila. Ajo e informoi ministrin Caglayan për procesin e reformave ekonomike.

 “Ne jemi në përfundim të ligjit për zonat ekonomike. Ne do të dëshironim të marrim përvojat e juaja, por gjithashtu përmes jush të promovoni këto zona tek kompanitë turke të interesuara për të investuar në Kosovë. Përveç  afërsisë historike dhe kulturore të Kosovës me Turqinë, reformat e ndërmarra për përmirësimin e ambientit do të jenë arsye e fortë për të investuar në Kosovë.

“Si faza të ardhshme të bashkëpunimit ekonomik, ministrja përmendi  përgatitjen e Ministrisë së Tregtisë dhe Industrisë për fillimin e negociatave për nënshkrimin e marrëveshjes për tregti të lirë dhe e informoi ministrin Caglayan se marrëveshja për revidimin e tatimit të dyfishtë është e gatshme dhe është çështje javësh se kur do të nënshkruhet.  “Kosova ka më tepër nevojë për Turqinë se sa Turqia për ne” – përfundoi ministrja Kusari – Lila.

Në anën tjetër, ministri i Ekonomisë Turke Zafer Caglayan  tha se garanton për promovim të investimeve. Ai tregoi lidhjet vëllazërore me Kosovën, duke thënë se qeveria turke i kushton rëndësi të veçantë Kosovës. Ai tha se kompanitë turke duhet të jenë si shembull i mirë për të gjitha kompanitë tjera të huaja në Kosovë. Ministri turk i Ekonomisë, Caglayan shprehu bindjen e plotë se Qeveria e Turqisë është e gatshme të nënshkruajë çdo marrëveshje për heqjen e barrierave ekonomike në mes të këtyre dy vendeve.

Ai gjithashtu tha se me shumë dëshirë mund të ndaëj eksperiencën e tyre për zonat e lira ekonomike, e cila është nën mbikëqyrjen e ministrisë që ai drejton. Në fund, ai falënderoi Qeverinë e Kosovës për mbrojtjen e të drejtave të turqve në Kosovë.

Me anë të kësaj marrëveshje, e cila u nënshkrua në Ankara, palët kontraktuese do të nxisin, promovojnë dhe mbrojnë investimet në territorin e palës tjetër kontraktuese. Kjo marrëveshje ka për qëllim edhe krijimin e kushteve më të favorshme me qëllim të ngritjes së investimeve nga investitorët e Turqisë.

Pas nënshkrimit të marrëveshjes, në kuadër të vizitës së saj në Turqi, ministrja Mimoza Kusari- Lila takoi edhe përfaqësuesit e Bankës Shtetërore të Turqisë, EximBank. Marrë parasysh që kjo bankë për dhënie të kredisë kërkon mbështetje të institucioneve qeveritare apo bankave shtetërore, ministrja Kusari – Lila diskutoi për gjetjen e një mekanizmi që bizneset kosovare që kanë bashkëpunime me kompani turke të kenë mundësi në marrjen e kredive nga kjo bankë. Në fund të takimit u dakorduan se bizneset të cilat dëshirojnë të marrin kredi mbi vlerën 250 milionë dollarë mund të marrin vetëm përmes ndonjë banke komerciale në Kosovë.

Në fund të vizitës së saj, ministrja takoi edhe Bordin Udhëheqës të Unionit të Odave për Shkëmbim të Mallrave. Znj. Kusari – Lila tregoi arsyet pse të investohet në Kosovë dhe i bëri thirrje këtij bordit të bëjnë promovim më të madh për Kosovën, duke marrë parasysh që ky union mbledh 365 oda tregtare dhe bursa dhe se ka 1 milion e 400 mijë anëtarë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 nëntor 2019

- Oda Ekonomike e Kosovës do të mbajë konferencë për media në të cilën do të prezentojë hulumtimin rreth opinionit të bizneseve për marrëveshjen Kosovë-Serbi. (Objekti i Odës Ekonomike të Kosovës, ora 9:00)

- Organizata për Demokraci, Anti-korrupsion dhe Dinjitet, ÇOHU! me përkrahjen e Ambasadës së Mbretërisë së Holandës përmes Programit Matra organizon tryezë në të cilën do të publikohet raporti me titull Qasja në Drejtësi. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Qendra e Inovacionit të Kosovës dhe Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë organizojnë ceremoninë e hapjes së Javës Globale të Ndërmarrësisë 2019 në Kosovë. (Menza "Ramiz Sadiku" në Prishtinë, ora 10:00)

- Grupi Tematik për të Drejtat e Fëmijëve në Shëndetësi në kuadër të Koalicionit te OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve organizon konferencën për media në te cilën do të prezantojë një dokumet me të dhëna dhe rekomandime për mbrojtjen e ambientit në Kosovë. (Qendra e Resurseve për OSHC, Forumi për Iniciativa Qytetare në Lagjen Pejton, ora 10:00) 

- Instituti i Kosovës për Drejtësi me përkrahje të Departamentit të Shtetit Amerikan - Byrosë së Narkotikëve Ndërkombëtar dhe Çështjeve të Zbatimit të Ligjit dhe NED-it do të organizojë tryezë me titull “Pandëshkueshmëria e korrupsionit”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Instituti Kërkimor për Çështje Evropiane dhe të Zhvillimit organizon prezantimin e studimit per Çështjen e Kompleksit të Trepçës dhe Çështjen e Reparacioneve për Krimet e Luftës të kryera në Kosovë në Kontekstin e ‘Finales së Madhe’ eventuale ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

- Komuna e Prizrenit në bashkëpunim me PPSE Swisscontact dhe SHB Sharri përuron shtegun turistik të ri Via Ferrata "Panorama". (Gryka e Lumbardhit, 4.5 km nga qendra e qytetit, ora 11:00 - transporti i organizuar nga Komuna e Prizrenit, nisja nga Shtëpia e Bardhë, ora 10:30)

- Në kuadër të aktivitet kulturor kushtuar "Ditet e Alfabetit", promovohet botimi 'Levizja Protestante te shqiptaret 1818-1908" te autorit prof. dr. David Hosaflook. (Biblioteka Kombetare "Pjeter Bogdani", ora 10:30)

- Muzeu Kombëtar i Kosovës hap ekspozitën “Bienalen e Akuarelit Edicioni i 2-të” e cila sjellë vepra arti të artisëve nga 70 vende të botës me rreth 380 piktura. (Muzeu Kombëtar, ora 19:00)

 

- Në kuadër të projektit ' Tell Me More' të perkrahur nga MKRS dhe DKRS dhe të implementuar nga Kuvendi i të Rinjve të Prizrenit do të realizohet shfaqja teatrale në Shtepinë e Kulturës " Xhemajli Berisha ". (Shtëpia e Kulturës në Prizren, ora 20:00)