05 Korrik 2022

Takohet Këshilli Ndërministror për Kontrollin e Duhanit

Prishtinë, 5 nëntor - Kryesuar nga Ministri Ferid Agani, në Ministrinë e Shëndetësisë u mbajt sot takimi i Këshillit Ndërministror për Kontrollin e Duhanit.

Në këtë takim, u raportua dhe u diskutua për ecurinë gati tetëmbëdhjetë mujore të zbatimit të Ligjit për Kontrollin e Duhanit, i cili hyri në fuqi më 22 maj të vitit 2013.

Në këtë takim u theksuar fakti se përkundër shkeljeve të ligjit nga subjekte dhe individë të ndryshëm, është inkurajues fakti që gjykatat në Kosovë kanë filluar të shqiptojnë dënimet për rastet e dërguara në gjykata nga inspektoratet dhe vetëm ditët e fundit, gjykatat kanë dënuar me nga 500 euro pesë subjekte të ndryshme afariste për shkelje të Ligjit për Kontrollit të duhanit, derisa për ditët në vijim, janë konfirmuar seancat në të cilat do të shqyrtohen edhe disa lëndë të tjera të dërguar nga Inspektoratet.

Inspektorati Sanitar raportoi se vetëm në dy javët e fundit janë kryer 150 inspektime, derisa gjatë ditës së sotme inspektimet kanë vazhduar në komunat Suharekë, Malishevë dhe Rahovec.

Gjatë ditëve të ardhshme, u paralajmëruan inspektime të shoqëruara me përkrahjen e Policisë në lokalet e ndryshme në të cilat ligji shkelet sidomos në orët e vona.

Në këtë takim për inspektimet dhe punën e tyre kanë raportuar edhe Inspektorati Shëndetësor, i cili ka kryer 426 inspektime , prej të cilave 49 tematike,  si dhe subjektet të tjera qeveritare, sikurse edhe përfaqësuesit e shoqërisë civile, ku ndër të tjera përfaqësuesit e KADC-së, kanë prezantuar të dhënat preliminare nga monitorimi i zbatimit të ligjit në 7 rajone të Kosovës, në rreth 700 objekte dhe subjekte të ndryshme.  Rezultatet e këtij hulumtimi, u bë e ditur se do të prezantohen ditët në vijim për publikun.

Në këtë takim, gjithashtu, janë përcaktuar edhe një sërë veprimesh nga subjekte të ndryshme qeveritarë dhe jo-qeveritarë që do të ndërmerren në vijim, me qëllim që zbatimi i ligjit të fuqizohet, ndërsa shkelësit të dërgohen në gjykata, veprimet e të cilave së fundi, u vlerësuan inkurajuese në ndëshkimin e shkelësve të ligjit.

Anëtarët e Këshillit kanë kërkuar nga subjektet zbatuese të këtij ligji që të vazhdohet me masa të edukimit publik, përforcim të inspektimeve dhe vizitave monitoruese, përfundimin e akteve nënligjore  dhe shqiptim të dënimeve për shkelësit e ligjit.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 5 korrik 2022

- Mbahet takimi në mes të delegacionit Amerikan të MCC-së dhe atij të Republikës së Kosovës në lidhje me programin Kompakt të MCC-së. (Ndërtesa e Qeverisë, Salla - P38, ora 9:00)

- Komisioni për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes shqyrton propozim-amendamentet për Projektligjin për Komisionerin Parlamentar për Forcën e Sigurisë së Kosovë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 10:00)

- Auditorja e Përgjithshme, Vlora Spanca mban konferencë për media me rastin e përfundimit të sezonit auditues 2021/22 dhe procesit të publikimit të 121 raporteve të auditimit. (Ambientet e Zyrës Kombëtare të Auditimit, Lagjja Arbëria, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti shqyrton raportin vjetor të Autoritetit të Konkurrencës së Republikës së Kosovës për vitin 2021. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)

- Rektori i Universiteti të Prishtinës Naser Sahiti dhe U.D Sekretari i Përgjithshëm, Besfort Krasniqi raportojnë para Komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike lidhur me raportin e Auditimit për pasqyrat financiare vjetore të Universitetit të Prishtinës, për vitin 2021. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 11:00)

- Instituti Demokratik i Kosovës mban konferencën për media gjatë të cilës do të shpalosën të gjeturat nga monitorimi i punës së Kuvendit për gjashtë muajt e parë të sesionit pranveror me fokus në çështjen e mungesës së kuorumit dhe shqyrtimit të projektligjeve. (Zyrat e Institutit Demokratik të Kosovës, ora 11:00)

- Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim në Kosovë do të lansoj edicion e 22-të të Përmbledhjes Pulsi Publik. (Salla e konferencave të UNDP-së, ora 11:00)

- UBT nënshkruan dy marrëveshje shumë të rëndësishme me dy universitete nga shteti i Iowa-s, me University of Northern Iowa dhe University of Iowa. (Kampusi i UBT-së, Lipjan, tek QMI, ora 12:00)

- Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione prezanton draftligjin për Mbrojtje nga Dhuna në Familje dhe Dhuna në Baza Gjinore, nga eksperti Hilmi Jasahri, i angazhuar nga UN Women. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 13:00)

- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale shqyrton Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për Inspektoratin Shëndetësor, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 13:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar në lidhje me menaxhimin e krizës energjetike nga Qeveria e Republikës së Kosovës njoftohet rreth ndërrimit të anëtares së PDK-së Eliza Hoxha me deputetin Abelard Tahiri si dhe diskuton rreth emrave të ekspertëve. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 13:00)

- Kryetari i Kuvendit të Republikës së Kosovës, Glauk Konjufca, pret në takim ambasadorin japonez, Akira Mizutani. (Kabineti i kryetarit, 13:30 - mediat mund të marrin pamje në fillim të takimit)